Начало Новини Модулни жилища на вода предлагат решение при риск от изменение на климата

Модулни жилища на вода предлагат решение при риск от изменение на климата

Британското студио за архитектура Grimshaw и нидерландският производител на бетонни продукти Concrete Valley разработват модулни жилища на вода, които да бъдат изградени в райони, изложени на риск от изменение на климата. Плаващите къщи ще намалят риска от наводнение в резултат на топящите се ледници от повишена температура. Според анализ на междуправителствената комисия по изменение на климата, нивото на океаните и моретата ще се повишат с 1,1 м до 2100 г.

Модулните плаващи къщи ще се състоят от бетонни понтони (плаващи конструкции, пълни с въздух), които ще служат за основа на по-отворена долна палуба и изпъкнала и по-затворена горна, и двете построени от бетон и стъкло. Структурата на рамката от бетон и стъкло може да издържи десетилетия. Много и различни обитатели могат да персонализират стандартната рамка, както сметнат за добре. Изпъкналата горна палуба ще засенчва долната палуба. Фотоволтаични панели могат да бъдат интегрирани във фасадата на горната палуба, така че всяко жилище да генерира собствената си електроенергия.

Авторите на проекта считат, че тяхната концепция може да бъде възприета в градски райони, където цените на земята са твърде високи за жилища на достъпни цени. Предварително сглобените модулни жилища на вода ще бъдат по-евтини от обикновените къщи с традиционни основи и могат да се използват за превръщането на бреговите линии в нови градски квартали. „Предвид реалността на глобалните промени, независимо дали става дума за изменение на климата, увеличаване на урбанизацията или намаляване на ресурсите, е много важно архитектите и строителите да са подготвени с решения. Решавайки специфичните предизвикателства пред настоящото и бъдещото население, модулните жилища на вода предлагат достъпна, устойчива и ефективна алтернатива за сигурно и желано жилище“, сподели Йорин тен Хейв, главен съдружник в Grimshaw.

Сега, след като концепцията е разработена, Grimshaw и Concrete Valley разработват прототип.