Начало Статии Архитекти и проектанти Модерните хотелски пространства – все по-комплексни и многофункционални

Модерните хотелски пространства – все по-комплексни и многофункционални

Лобито е една голяма дневна, банята е в опън спейс стая, конферентната зала е задължителна, за да може хотелът да оперира целогодишно, а многофункционалните пространства се трансформират в зависимост от сезона. Това са някои от характеристиките на съвременния ваканционен хотел. Инвеститорите все повече се стремят да предложат модерни туристически услуги на световно ниво: размерите на стаите и на етажната височина нарастват, затворените ваканционни комплекси осигуряват всички услуги със СПА център, няколко ресторанта и барове, магазини и др. С развитието на бизнеса и технологиите следваните стандарти стават все по-високи, добрият дизайн се превръща в задължителна част от проекта, а нестандартните решения са честа практика – басейн на покрива или джакузи на терасата, душ-кабина с парна баня ефекти, мини кухненски бокс и др. СПА центровете стават по-големи, с повече услуги и терапии, озеленяването е все по-пищно, а красивата фасада с модерни материали придава допълнителна стойност и атрактивност. В крайна сметка имаме комплексни многофункционални пространства с висока степен на дигитализация и гаранции за сигурност срещу всякакви непредвидени случаи – от природни бедствия до инциденти и човешка намеса.

Интелигентни системи и хотелска автоматизация

Все повече инвеститори поставят изискването за интелигентни хотелски системи в заданието още в самото начало на инвестиционния процес, защото от тяхното функциониране до голяма степен зависи успешното менажиране на хотела и възвръщането на вложените средства. Една автоматизирана хотелска система за всички нужди дава възможности за безкрайно много приложения. Системата за управление може да бъде самостоятелно решение без централизирано управление на стаите от рецепцията или мрежово решение, при което всяка стая може да се наблюдава и управлява от централния компютър на рецепцията. Интеграцията дава възможност за комбиниране с разплащателна система, централизирани климатични и пожароизвестителни системи и други, а управлението е дистанционно и интуитивно. Част от новите тенденции е и естетиката – например декоративните рамки на устройствата могат да носят хотелското лого.

IP устройства на всяко ниво

Търсенето на системи, които улесняват и обединяват комуникацията, вече е задължително. Този вид системи понякога се наричат „един кабел за всичко“, защото при тях всички видове комуникация се осъществяват в единна среда, най-често разновидност на интернет протокол – едновременно има възможност за контрол на видеонаблюдението на сградата, телефонията, достъп до сградата, пожароизвестяване и всички хотелските системи за предварителна резервация и сграден мениджмънт. Това коментират от Schneider Electric, като предлагат своето решение от пълна гама IP базирани продукти Connected products. Интеграцията спестява част от необходимите хардуерни компоненти и дава на крайния клиент свободата да експериментира с различни софтуерни платформи с едно и също устройство. Хотелските Widget приложения дават навременна информация за ОВиК, осветление, DND/MUR, анализ на стаята, поддръжка, енергия, статус на врати и прозорци и осигуряват индивидуален и интуитивен контрол.

Сграден мениджмънт

Стойността на BMS системата формира около 2% от разходите за строителство на сградата, но тя позволява до 35% икономии на използваната енергия през жизнения цикъл на сградата и бърза възвръщаемост на инвестицията за 1 – 3 години. Комплексни системи за сграден мениджмънт като Desigo CCtm от Siemens позволяват комбиниране на всички системи в една сграда – отопление, вентилация, ОВК, чилъри, охладителни кули, котли и бойлери, стаен контрол, фасадно и вътрешно осветление, слънцезащита, електрозахранване, кухни и асансьори, инсталации за басейни и други с възможност за интеграция и на системи за пожарна безопасност и сигурност като пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение, сигнално-охранителна техника и др.

В търсене на все по-изискано преживяване

Тенденция към разширяване на кръга от клиенти, които търсят все по-изискано хотелско настаняване, констатират от „АлуКьонигЩал“ – представител на висококачествените системи за остъкляване Schueco, Jansen и слънцезащита Warema. Трендът се наблюдава както при ново строителство, така и при реконструкции на съществуващи хотели на топ локации с потенциал за привличане на платежоспособни гости. Увеличава се тенденцията за целогодишно използване, което изисква качествени топлоизолирани конструкции и за периода извън силния летен сезон, коментират експертите, като илюстрират своите изводи с реализирани системи и продукти в референтни проекти от своята практика.

Източник: тук

Пълният текст: тук