Начало Статии Асансьори и ескалатори Модерен асансьор осигурява оригинален достъп до историческия център на Жиронея

Модерен асансьор осигурява оригинален достъп до историческия център на Жиронея

Spain 1

Жиронея е град в Каталуния, Испания, разделен от река Йобрегат. Историческият му център със средновековния замък е разположен на върха на 20-метров хълм на десния бряг на реката, в близост до пътя, свързващ Барселона с Берга. С времето вертикалната пропаст от 20 метра между старата и новата част на града става повод за социално разделение. Равната топография на новата част на града предразполага за развиващата се урбанизация на мястото. През годините историческият център е напуснат от много жители поради затруднения с достъпа. Тесните стъпаловидни улички, които водят до площад Вила, представляват огромно усилие за по-възрастните жители, както и за малки деца. Градът се нуждае от нов достъп до историческия център с цел подобряване на градската комуникация между двете части на населеното място и насърчаване на използването на стария град.

Решение е намерено в изграждането на модерен асансьор, който е проектиран с уважение към историческата памет на стария град и хармонично се вписва в архитектурата му. Мястото на асансьора също е внимателно подбрано – на стратегическа пътека, която хората използват за достигане до текстилните фабрики на града. Идеята е да се създаде диалог между различните пластове на съществуване на града и да се подчертае зеления облик на публичното пространство.

Корпусът на асансьора е направен от три материала: стомана, керамика и стъкло. Стоманената конструкция е осъществена изцяло от местен производител. Състои се от 80 тръбни колони и 80 тръбни пръстена, поставени на всеки 1,5 метра. Горните 16 метра на асансьорната кула са изградени от тухли, нарочно неизмазани и с оставени пролуки между някои от тях с цел пропускане на светлина и осигуряване на вентилация и в същото време служещи като филтър за слънчевите лъчи. Тази керамична обвивка на асансьора покрива три от четирите му страни. Вътрешната стена, откъм 20 метровата скала, е оставена открита, което позволява запазването на визуален контакт с камъка през цялото пътуване с асансьора. Последните долни 8 метра представляват остъклено тяло. Прозрачността му осигурява изглед към пътеката покрай реката и  дърветата по нея, които създават великолепна сенчеста зона.
Spain 2