Начало Новини Многоетажен временен павилион от дърво и поликарбонат в Мадрид

Многоетажен временен павилион от дърво и поликарбонат в Мадрид

Madrid 1Мадридската архитектурна фирма MYCC създаде временен многоетажен павилион от дърво и поликарбонат в двора на двореца Лирия в Мадрид. Павилионът може да бъде видян по време на Мадридския фестивал на дизайна през този месец.

Madrid 2

Инсталацията, наречена „Инсталация на градската къща“, е построена само за осем дни. Структурата е разположена на площ от 18 кв. м. и съдържа вътрешни пространства, в които може да се живее и работи. Състои се от малка дървена къщичка, вградена в по-голяма и по-светла къща, действаща като междинно пространство между първата и външната среда. Пространство, пълно със светлина и природа, където подовете на етажите могат да бъдат твърди, наклонени или дори нестабилни. Обитателите могат да се катерят, да се разхождат и да променят височината между етажите.

Madrid 3

Концепцията „къща в къщата“ позволява пресъздаването на две почти противоположни среди, чрез комбиниране на два напълно различни материала, като дърво и поликарбонат. Единият от тях осигурява подслон, топлота и интимност, а другият – светъл и прозрачен, предоставя незабравима гледка към силуетите на града и залеза на слънцето. Дървото, главният герой в това малко пространство, подчертава значението и красотата на природата в комбинация с архитектурата. Това, заедно с възможността за манипулиране на вътрешното пространство, умножава възможностите на къщата и налага усещането за по-голямо пространство. На приземния етаж е планирана зона, която се очаква да бъде най-използваната – кухнята, проектирана като голямо място за срещи и споделяне със семейството. Кухня, от която може да се излезе на веранда или басейн.

Madrid 4

„Силуетът на павилиона не е случаен. Умишлено прилича на къща, която едно дете би нарисувало. Целта е да извика детски спомени за уют и да даде усещане, че човек си е у дома. Тази проста и емблематична форма ни води в детството – кани ни да се забавляваме, да се катерим между етажите, да достигнем и докоснем мрежата“, споделиха архитектите от MYCC.