Начало Новини Международната награда за небостъргач 2020 отива в Стокхолм

Международната награда за небостъргач 2020 отива в Стокхолм

Norra Tornen

Кулите близнаци „Norra Tornen“ в Стокхолм спечелиха финала на Международната награда за небостъргач (IHP) 2020 и .

Сградата Norra Tornen убеди журито със своята вечна и същевременно новаторска архитектура. Тя съчетава  висококачествени и умело използвани сглобяеми бетонни елементи с фини детайли на интериора.

Освен това  „Norra Tornen” имат важен принос за хармоничната градска структура. Кулите близнаци са символ на едно равнопправно общество. Те пресъздават тази важна характеристика на шведската култура и служат като универсално послание.

„Norra Tornen“ се намират в Стокхолм на прехода от Вастаден, жилищен район със сгради предимно от 30-те години на миналия век, към новопоявяващия се квартал Хагастаден.

Norra Tornen

Те са в синхрон с една съвременна и ориентирана към бъдещето визия за града. Техният дизайн е препратка към добре познат мотив в Стокхолм. В миналото двойни кули често са били използвани като символични порти в шведската столица.

Това посредничество между старо и ново е едно от големите творчески достойнства на Norra Tornen. С мекия кафяв тон фасадата се съчетава перфектно със земната цветова палитра на Стокхолм, която покрива всички нюанси от бежово до червено. Защитените балкони и кубовидните модули се редуват по правилен начин и образуват скулптурен пъзел.

Norra Tornen

Сглобяемите фасадни елементи дадоха възможност за експлоатация на строителната площадка при температури под 5°C. Сглобяването също пести значително време и разходи, така че всяка седмица може да се завършва по един етаж.