Начало Новини Между 450 и 600 милиона евро ще струва пътят Русе-Бяла

Между 450 и 600 милиона евро ще струва пътят Русе-Бяла

biala ruse

Между 450 и 600 милиона евро ще струва изграждането на пътя Русе – Бяла. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на питане на народните представители Мариана Бояджиева и Добрин Данев от „БСП лява България“.

Завършено е идейното проектиране на този важен за България и за Европа път. На специална среща са били посочени 4-те варианта, които са предложени първоначално за преминаване по цялото направление от около 120км – Русе – Велико Търново и връзката с пътя за Хаинбоаз и бъдещата магистрала Хемус.

След оптимизирането им вече е избран един вариант на трасе, който да бъде предложен и остойностен. Целият идеен проект с координатните точки на преминаване е бил представен на всички общини по дължината на трасето. Най-общо то включва източен обход на Русе, за да бъде поет трафика от промишлената зона, преминава по ново трасе и западен обход на Бяла, съобщава trud.bg.

„Пътният възел до Велико Търново е препроектиран и ще бъде на около 15 км от старата столица. Предстои обществено обсъждане с всички заинтересовани лица и да се съгласува трасето с гражданите”, уточни депутатката от Великотърновския региона Марияна Бояджиева.

След утвърждаване на това идейно трасе, следва процедура на ОВОС, която ще премине също през обществено обсъждане. След това ще се премине и към процедурите за отчуждаване на земи.

В зависимост от избрания терен, стойността варира между 450 млн. и 600 млн. евро, тъй като става въпрос за сложен участък, който включва множество на брой съоръжения.

На въпрос дали ще бъдат осигурени необходимите средства и от какъв източник, за да може да започне изграждането до 2 години министър Павлова не пожела да се възползва от правото и възможността да отговори.

Строители.бг