Начало Новини Метрополитен планира метрото да стигне до Витоша

Метрополитен планира метрото да стигне до Витоша

метро

Метрото тръгва към Витоша. „Започваме разработване на идеен проект за трасе от Бизнес парка в жк „Младост“ до Симеоновския лифт“, съобщи пред „Труд“ шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Проектите са два. Първият предвижда трасето да е с дължина до 2,7 км и да има три станции – на Околовръстното шосе, при магазина ИКЕА и на лифта.

При втория идеята е метрото да стига само до ИКЕА, а Симеоновският лифт да се удължи до магазина. Още не е ясно кой вариант ще бъде избран, защото тепърва ще се правят разчетите колко ще струва и колко пътници ще се обслужват. Вторият вариант ще е само в случай, ако се окаже по-изгодно лифтът да бъде продължен и до ИКЕА да се изгради обща станция – за въжената линия и за влакчетата. Средства за строителство щели да се търсят през следващия програмен период за програми на ЕС 2014-2020, обясни Братоев.

Първи идеята за метро до Витоша лансира още през пролетта президентът Росен Плевнелиев. „Няма друго разположение в Европа или в света, където да може от метрото да излезеш на пистата. От Скопие, Солун, Белград, Букурещ хората могат да се качат в края на работния ден в колата си или да кацнат на летище София и оттам да се качат на метрото към ски пистите на Витоша“, коментира тогава той. Ако проектът стане, самият президент също ще може да ходи на работа с метрото, тъй като все още живее в семейната си къща в затворен комплекс близо до Околовръстното шосе. Преди да стане президент, той често през уикендите можеше да бъде засечен в метрото заедно със синовете си по трасето от „Младост“ до Софийския университет.

Общината планира и вторият лъч на метрото да бъде удължен от станция „Джеймс Баучер“ до бъдещото продължение на бул. „Тодор Каблешков“.

Проектирането на отсечката от 1,2 км с една станция вече е в ход. Пътници имало, тъй като в района имало 65 блока, а и гара „Джеймс Баучер“ била силно натоварена в сутрешните часове.