Начало Новини Метални профили, покрити с дървени фурнири: 7 опции за прилагането им в...

Метални профили, покрити с дървени фурнири: 7 опции за прилагането им в архитектурата

За мнозина естетиката на дървото е очарователна. С огромно разнообразие от видове и безброй вариации в цветове, теглo и текстури, дървото е един от най-високо ценените материали за всички времена. Но неограничената сеч на горите за използване в строителството е имала и ще продължи да има огромно въздействие върху околната среда, ако не се вземат мерки като устойчиво управление, законно сертифициране или повторно залесяване. Като органичен материал, когато се използва за строителство, дървото има тенденция да се трансформира в условия на влага, топлина и натоварване и влакната му в крайна сметка се деформират с течение на времето. Освен това дървото е материал, който не реагира добре на среда, в която се навлажнява и изсушава многократно, което може да доведе до неговото гниене след известно време, ако не е адекватно хидроизолирано. Ето защо има някои ситуации, при които използването на дърво може да не е добра идея.

Съществуват обаче няколко опции за материали, които поддържат естетиката на дървото, но са структурирани или комбинирани с материали като алуминий. Такъв е случаят с Technowood, който влиза в употреба, когато дървото може да не е толкова подходящо. Такива са приложения с висока атмосферна експозиция или прекалено тънки части. Материалът се състои от слой от естествено дърво с дебелина около 0,5 mm, покрито с GRP (подсилен с фибростъкло полиестер) върху алуминиеви профили или листове. Следните параграфи подчертават предимствата и възможностите на тази технология:

Алуминиевите компоненти обикновено са изключително леки и дори много тънки части не показват огъване, промени в стабилността или напукване с течение на времето. По този начин те могат да се използват във фасади, без да се претоварват, и могат да се поддържат от прости Т-профили. Друго предимство на материала е, че за разлика от естественото дърво има малка нужда от грижи и много ниски разходи за поддръжка, оставайки силно устойчив дори на най-взискателните условия като интензивно слънце или висока влажност.

Важно е да се отбележи, че дори и с дървесина в състава си, продуктите на Technowood не представляват никакъв допълнителен риск, когато са изложени на високи температури и пожари. При пет различни теста за пожар в Европа (EN13501-1), САЩ (ASTM E84, UL 723 и NFPA 259) и Русия (GOST 30244-94) материалът се представя отлично и е класифициран като клас А.

Следователно това е материал, който може да се използва в затворени среди, където са необходими огнеупорни предмети, като болнични коридори и дори в зони за евакуация.

Други проблеми, които обикновено ограничават използването на дърво, са атаките от насекоми и гъбички. Възможностите за използване на Technowood са:

Фасадни профили

Профилите се използват за създаване на перголи или фасадни зони, където се желае визуална пропускливост, обикновено монтирани отделени от външната стена. Четирите повърхности на профилите са облечени в дърво, а парчетата могат да достигнат до 7,5 метра дължина, мярка, която би била практически невъзможна за постигане само с едно парче масивно дърво.

Панелни системи

Фасадните панели са плочи, закрепени с болтове към Т-профили, и могат да получат различни опции за покритие, размери и разположения.

Клик система за фасадата

Профилите на Aluclick се състоят от профили, които се инсталират отделно с щракване върху вертикални профили. Те много приличат на фасадните профили, но се залепват отдолу.

Фасадна система за сайдинг

Тази система би била еквивалентна на облицовка от дървена дъска, с профили с ширина 10, 15 или 20 сантиметра, с различни форми на свързване помежду си. Те могат да се използват и за облицовки.

Системи за сенници

Засенчващи елементи, вертикални или хоризонтални, могат да бъдат произведени в Technowood. По подразбиране профилите се произвеждат в квадратни, правоъгълни, щракащи и елипсовидни форми и могат да бъдат с дължина до 7,5 метра.

Пергола-системи

Когато намерението е да се създаде филтрирана сянка за градините през лятото, предлагайки полуотворени пространства, които могат да приемат растителност, перголите също могат да бъдат изградени с помощта на този материал.

Вътрешни панели

За тези, които се надяват да създадат топъл, селски интериор чрез естествени тонове на дървото, има опции за използване на интериорни панели, които също са структурирани от метални Т профили.

Въпреки че дървесината може да се счита за възобновяем ресурс, ако се използва обмислено и устойчиво, знаем, че значителна част от горите на Земята вече са загубени. Следователно е подходящ избор да се използва дърво само там, където е наистина подходящо и може да продължи безкрайно. За приложения, при които дървото не би било разумно трайно, Technowood може да бъде добър вариант, тъй като използва 98% по-малко дървета за производството на своите продукти, отколкото масивното дърво. Обмислянето на начини да направите сградите по-трайни и ефективни винаги е добра идея. През 2019 г. продуктът получи наградата ICONIC от „Германския съвет за дизайн“, като иновативен материал.