Начало Новини Малките строителни обекти – все по-важни за бранша

Малките строителни обекти – все по-важни за бранша

строителство

Източник: investor.bg

Малките строителни обекти, реконструкциите и реновациите заемат все по-голям дял от строителния пазар и придобиват все по-голямо значение за играчите от бранша. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия за строителния сектор, организирана от Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Основен източник на инвестиции в строителството се очертава да са средствата, влагани в енергийна ефективност, както и държавните и общински поръчки, финансирани с европейски пари или от националния бюджет.

Продължава да се свива строителството на големи сгради – над 1 000 кв. м РЗП. Според данните на регистъра строителният пазар в София се е свил с 44% през 2012 г., което е вторият най-голям спад от 2009 г. насам. В Бургас се отчита спад от 25%, а във Варна – над 31%, показват още данните.

От началото на годината обаче се наблюдават някои позитивни сигнали в столицата. Според регистъра през първото тримесечие е започнало строителството на 4% повече нови площи в сравнение с първото тримесечие на миналата година, а около 60% от замразените строителни проекти са активирани. Предстои да се види дали това ще се превърне в трайна тенденция.

Според участниците в дискусията кризата действително е свила силно пазара, но пък е предизвикала сериозни качествени промени в проектите, които се конкурират в изключително трудни условия.

Като основни проблеми се очерта неотчитането на ефектите от вложенията в енергийна ефективност, както и липсата на градоустройствени планове и ясна визия за жилищната политика, която да рамкира строителната активност.

Предприемачи отново предложиха общините и държавата да започнат да осъществятат специални програми в подкрепа на младите семейства и да ги подпомагат за придобиването на собствено основно жилище. За първи път подобно предложение се появи миналата година.