Начало Новини Луксозен курорт на изоставен тасманийски парк

Луксозен курорт на изоставен тасманийски парк

курорт

Източник: greentech.bg

Нов курорт в залива Грейт Ойстър в Тасмания предлага нещо повече от почивка в изискан лукс. Новият курорт „Сафир“, проектиран от тасманийското студио Circa Architecture (по-рано Morris Nunn & Associates), всъщност възстановява едно забравено от Бога място, връщайки в него тучната растителност и събирайки дъждовна вода за използване в курорта. Дизайнът е вдъхновен от околните вълни и пясъчни плажове – основната сграда е с формата на летяща манта рей, а по-малките сгради предлагат самостоятелни апартаменти с близък изглед към растителността, залива и планините в далечината.

Мястото, където е построен „Сафир“, е изоставен караванен парк. Доста време са прекарали създателите на новия курорт за „подмладяване“ на ландшафта и възстановяване на природните екосистеми, където е възможно. С помощта на ландшафтни архитекти сградите са разположени така, че да запазят всичката съществуваща растителност и дървета. По време на строежа са били установени „охранителни зони“. Проведено е задълбочено залесяване като част от ландшафтния дизайн. За завършек на всичко това курортът поддържа активна програма за превенция на пожарите и текуща програма за проектиране на пейзажа.

Тасмания

Дъждовната вода се събира до последната капка за използване в курорта и за местната общност, облекчавайки ограниченията в този регион, традиционно страдащ от суша. Енергийно ефективният дизайн има ключова роля в стратегията – всички сгради са добре изолирани и имат стъкло с висока степен на изолационните свойства. Ултра-ефективни системи осигуряват топла вода, осветление и климатизация.

Курортът се състои от основна сграда (с рецепция, трапезария, салон и спа център), заобиколен от редица самостоятелни стаи, предназначени да осигурят неприкосновеност на личния живот естествена светлина. Всички помещения са с изглед към невероятната гледка на залива, от който черпи вдъхновение дизайнът на курорта – с крайбрежните форми на земята и дюните, вълните и морските животни.

Тасманийски продукти, местни дизайнери и местни материали са използвани за построяването на курорта и създаването на уникален „резерват“ на спокойствието.

сграда