Начало Новини Лек ръст на строителството през миналата година

Лек ръст на строителството през миналата година

rust stroitelstvo

Строителството леко тръгва нагоре, като през декември записва общо повишение на продукцията с 0.7% на годишна база и 0.1% спрямо ноември миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишният ръст на индекса в сектора се дължи на по-доброто представяне на гражданското и инженерното строителство, в което попада и строителството на инфраструктура. През 2015 г. се довършваха много проекти по европейските програми и затова растежът не е изненада. Тази година обаче по тази линия ще се отчете спад, защото все още не са започнали поръчките по програмите от новия период.

Специално през декември месечният ръст е подкрепен от по-доброто развитие на сградното строителство, което се е увеличило с 0.6%. Общият обем на строителството е почти наполовина по-нисък от пиковите нива през 2008 г.

Повече сгради

Това е трети пореден месец на увеличение на продукцията в сегмента сградно строителство, но темповете на растежа се забавят. За сравнение –  през ноември 2015 г. повишението достигна 2.2% на месечна база. Сградното строителство обаче и през декември намалява на годишна база, като е отчетено понижение от 1.4%. Така през цялата изминала година продукцията от сградно строителство продължи да изостава от резултатите през 2014 г. Положителен факт все пак е, че темповете на спад се забавят след месец май, когато беше отчетено най-силно понижение – 14.4%, съобщава capital.bg.

Инфраструктура

При гражданското и инженерно строителство през декември е регистриран месечен спад от 0.5%. На годишна база продукцията от този сегмент се е повишила с 3%. Това е слабо забавяне в сравнение с нивото на повишението през ноември, когато ръстът е 6.8%. През цялата изминала година е отчетен ръст на продукцията от гражданското и инженерно строителство, като най-висок той е бил през юни – 11%.

Строители.бг