Начало Статии Осветление LED осветлението помага за намаляване на хранителните отпадъци

LED осветлението помага за намаляване на хранителните отпадъци

led

Смяната на крушките със светодиодно осветление може да помогне на супермаркетите да намалят с около 300 000 тона хранителните отпадъци, които генерират всяка година, според една осветителна фирма. Но това не е само реклама.

Уелската фирма Sedna LED е изчислила как осветяването на пресните продукти с крушки, които отделят топлина кара пакетираната храна да се запотява, което помага за бързото й разваляне. Резултатът е планина от хранителни отпадъци, която струва на търговците на дребно милиони – да не говорим за етичния въпрос за изхвърлянето на храна на фона на гладуващото население в други страни по света.

Компанията обаче твърди, че в допълнение към намаляването на сметките за енергия LED осветлението може да помогне за справяне с проблема. То запазва храната свежа.

„LED осветлението не излъчват топлина или UV или IR лъчи, така че храната остава свежа за по-дълго време. LED източниците на светлина могат да бъдат поставени в непосредствена близост до храната за засилен естетически ефект, но няма опасност от преждевременно влошаване на храната“.

Супермаркетите по света отдавна се опитват да се справят с проблема с хранителните отпадъци чрез инициативи като съвети за подобряване на съхранението, изпробване на опаковки, които поддържат храната свежа за по-дълго време, или преработка на отпадъчната храна за производство на енергия, вместо изпращане на сметището.