Начало Статии Архитекти и проектанти Куполна къща в покрайнините на града – по-евтина от едностаен апартамент в...

Куполна къща в покрайнините на града – по-евтина от едностаен апартамент в столицата

kupolni kushti

Когато става дума за архитектурни новини, те обикновено идват от Европа, Америка или ОАЕ. Там строителството шокира със своята креативност и уникалност. Въпреки това, сега и в предградията на Москва можете да видите едно нестандартно жилище, което се откроява от останалите. Къщата е с формата на полусфера, с екологично изпълнение и струва много по-малко от едностаен апартамент в Москва.

kupolni kushti

Руската компания Skydome се занимава със строителство и популяризиране на жилищни полукълба, изработени от естествени материали. В района на Москва вече е реализирала изграждането на няколко сгради с кръгла структура. Като важни предимства на тези жилища изпълнителите определят тяхната екологичност и сравнително достъпна цена, сравнена с цената например на едностаен апартамент в столицата.

kupolni kushti

Площта, с която се предлага двуетажният куполен дом, варира от 34 до 300 квадратни метра. Размерът обаче не влияе на високото качество на обитаване. Външната обшивка от лиственица може да издържи натоварване до 700 кг сняг на 1 кв. м площ.

kupolni kushti

kupolni kushti

Благодарение на извитите си стени без носещи елементи къщата има висока енергийна ефективност и ниска степен на топлоотдаване. Подовото отопление е единственият начин за отопление на дома, но то е достатъчно дори и през студена зима. Стените са импрегнирани с пчелен восък с прополис.

kupolni kushti

Въпреки своя фантастичен вид, тези къщи имат бъдеще. Ето и 5 причини, които правят куполния дом един много добър избор:

1. Енергийна ефективност

kupolni kushti

kupolni kushti

Сферичната форма, в която е построена къщата, има най-малка площ измежду фигурите със същия капацитет. Поради това за изграждането на купол, в сравнение с правоъгълна структура, са необходими с 30% по-малко материали и съответно така се намаляват и загубите на енергия до една трета.

2. Устойчивост на разрушаване от природни бедствия

kupolni kushti

kupolni kushti

Според статистиката, по време на земетресения конвенционалните правоъгълни домове се деформират или разрушават, докато куполът остава непокътнат. Мнозина се чудят защо. Учените свързват това с формата на образуващите съставни елементи на купола – триъгълници. За разлика от покрив с четириъгълна форма, по време на вибрации куполът почти не се поддава на деформация.

3. Сравнително ниска цена

kupolni kushti

В сравнение с традиционните къщи, построяването на куполи става с много по-малко строителни материали, което ги прави по-евтини като строителство.

4. Безкрайни възможности за дизайн

kupolni kushti

На пръв поглед може да изглежда, че изградeните куполни постройки са еднообразни. Въпреки това, възможностите за вътрешно оформление на този тип къщи са безкрайни. Стените и прозорците могат да бъдат инсталирани навсякъде, където искате.

5. Ефектен външен вид

kupolni kushti

kupolni kushti

В момента строителството на такива геодезически постройки е много популярно в развиващите се страни. Някои благотворителни фондации строят цели села с куполни къщи за хора, засегнати от природни бедствия.