Начало Новини Куполи, изградени с техниката Superadobe

Куполи, изградени с техниката Superadobe

Superadobe

Изградени от земни материали, тези цветни куполи са построени с помощта на местни жители, които искат да съживят локалната икономика.

При намаляването на въглеродния отпечатък има редица възможни стратегии. Един от подходите е да се намали размерът на домовете, друг – да се повиши тяхната енергийна ефективност. Още една възможност е да променим видовете материали, които използваме при изграждането на по-екологични домове, като заменим материали с висок въглероден отпечатък  като бетон и стомана с по-устойчиви материали като дърво, корк и бамбук.

Има още едно оръжие, което да добавите към нарастващия арсенал от устойчиви материали, но то не е ново, а по-скоро е нещо, което хората използват от хилядолетия – земята. Почвата под краката ни всъщност е чудесен строителен материал независимо дали е трамбована или компресирана в модулни земни блокове. Виждали сме редица интересни архитектурни проекти, използващи земни материали.

Superadobe
На иранския остров Хормуз тези отличителни куполи са построени от базираната в Техеран фирма ZAV Architects, която използва иновативен метод, наречен Superadobe. Първоначално разработена като форма на строителство от родения в Иран архитект Надер Халили, техниката включва напластяване на дълги тръби или торбички, пълни със земя и други органични материали като слама, за да се образува компресирана структура.

Замислени като проект, който насърчава „овластяването на общността чрез градско развитие“, куполите са построени с помощта на местни жители, обучени на необходимите строителни умения. Архитектите обясняват, че идеята е била да се подпомогне местната икономика и да се предоставят алтернативни възможности на местните жители. „Хормуз е бивше историческо пристанище със стара слава в стратегическия пролив Хормуз в Персийския залив, южно от Иран. От него се контролира превозът на петрол от Близкия изток. Островът има изключителни цветни сюрреалистични пейзажи. Странно е, че местните жители на красивия, туристически и стратегически остров се борят с икономическите трудности, като се включват в незаконния трафик, използвайки своите лодки“ – коментират архитектите.

Погледнати отгоре, малките куполи приемат органични форми и се свързват по различни начини, за да образуват клъстерни структури. Между тези клъстери се формират пътеки и други свързващи пространства за срещи, игра и почивка.

Superadobe

Погледнати отдалеч, куполите сякаш са ехо от пейзажа, като същевременно предлагат ярко оцветен контраст на земята, от която са направени. Интересно е сравняването на тези куполи с части от жив килим.

Вътре в сенчестия интериор на куполите може да се види, че този тип конструкция е подходяща за сухия климат, тъй като земните материали осигуряват прекрасна топлинна маса. Това означава, че вътрешността им остава хладна през деня, тъй като дебелите земни стени поглъщат слънчевата топлина, а през нощта, когато температурите паднат, стените могат да излъчват тази натрупана топлина, помагайки за регулиране на температурните амплитуди.

Начинът, по който са боядисани пространствата отвътре, също предлага указания за това как да бъдат използвани. Присъщата закръгленост е освежаваща алтернатива на ъгловата форма на ортогоналните сгради.

Superadobe

Целта е била да се избере подход, който да е от полза за жителите на острова, доколкото е възможно, тъй като международните санкции засягат цялата страна в продължение на много години. Архитектите споделят, че „Заделянето на по-голям дял от бюджета за разходи за труд, а не за скъпи вносни материали, е от полза за местното население.“