Начало Новини Културен комплекс „Баоан“ в Шънджън, Китай, проектиран от Rocco Design Architects Associates

Културен комплекс „Баоан“ в Шънджън, Китай, проектиран от Rocco Design Architects Associates

Baoan 1
С изглед към залива Кианхай и Южнокитайското море, новият културен комплекс „Баоан“ в гр. Шънджън, Китай, проектиран от Rocco Design Architects Associates, ансамбъл от отделни сгради и открити пространства, създава нов обществен кампус и същевременно посредничи между крайбрежния ландшафт и по-гъсто населените търговски зони във вътрешността на града.

Baoan 2

Комплексът „Баоан“ се състои от три сгради на една централна ос, която се простира от центъра на града до бреговата ивица. Редица отворени обществени зони се преплитат и обединяват със сградите в единен културен комплекс на обща площ от 110 000 кв. м. „Баоан“ включва библиотека, младежки дворец и културен център и концертна зала. Библиотеката и младежкият дворец и културен център вече са завършени. В момента се изгражда концертната зала, която ще бъде готова през настоящата година.

Baoan 3

Фасадите на сградите са с органични форми, вдъхновени от южнокитайските художествени традиции дърворезба и гравюра от слонова кост. Всяка от сградите е обвита в перфориран външен фасаден слой в различен десен, като създава визуално унифициран комплекс и същевременно определя различни идентичности за трите структури.

Baoan 4

Най-близка до водата е сградата на библиотеката с площ от 31 853 кв. м., в която са разположени читални и офис помещения за администрацията на комплекса, както и музейни и изложбени зали. Висок линеен атриум с височина от 20 метра осъществява прехода между обществения площ и  вътрешността на сградата, предлагайки място за срещи в сърцевината на комплекса.

Baoan 6

Зад библиотеката се намира младежкият дворец и културен център с площ от 11 316 кв. м. Сградата е замислена като две отделни конструкции, които излизат от централния външен двор и амфитеатър. Едното крило приютява младежко ориентираните програми като технологични зали и съоръжения и детски арт центрове. Другото е дом на арт студия и галерии. Централният двор и амфитеатърът действат като социално ядро, което свързва двете крила и им осигурява естествена светлина и вентилация.

Baoan 8

Концертната зала с 1500 места и площ от 20 660 кв. м., която в момента се строи, очертава южния край на културния комплекс. Сградата включва и по-малка зала с 600 места. Търговските центрове и ресторантите, разположени по протежение на концертната зала, свързват комплекса с града.