Начало Новини Кулата “Канопиа” в Бордо

Кулата “Канопиа” в Бордо

kulata-v-bordo

Sou Fujimoto Architects и Laisne Roussel разкриха плановете си за изграждане на 50-метрова дървена конструкция на жилищна кула в Бордо, Франция. Част от проекта, наречен „Канопиа“, кулата ще включва големи външни пространства и тематични градини на покрива, свързани с пътечки. Жилищната кула ще има за цел да се превърне в една от най-високите дървени сградни конструкции в света.

kulata-v-bordo

Проектът ще включва 199 жилища, 3 770 квадратни метра офис площи и 500 квадратни метра търговски обекти. Sou Fujimoto Architects, отговорни за цялостния проект, работят с френската архитектурна фирма Laisne Roussel по проектирането на кулата, съобщава greentech.bg. Те са създали интердисциплинарен екип, в който участват специалисти от разработчика Pitch Promotion, инженерната фирма за дървени конструкции Mathis, икономистите Faure, агенцията за еко—инженеринг Le Sommer Environment, специалистите по озеленяване от Etablissement, експертите по акустика Emacoustic и офиса по сграден контрол Apave.

kulata-v-bordo

Споделените пространства са разположени както в периферията на мястото, така и в основата му. Селскостопански площи със зеленчукови градини, овощни дървета, лози, зони за компостиране, водни резервоари и зимна градина ще са допълнени с повдигнати пешеходни пътеки, които предлагат несравнима гледка към река Гарона. Крос-ламинирана дървесина, използвана по техника на Mathis, ще формира етажите на кулата. Греди от лепена слоеста дървесина ще бъдат вградени в пилоните и рамката, за да осигуряват стабилизация.

Цялата разработка има за цел да постигне еко-сертификат “Biosource”.

kulata-v-bordo

Строители.бг