Начало Новини Компания предлага използването на 3D печат за възстановяване на Нотр Дам

Компания предлага използването на 3D печат за възстановяване на Нотр Дам

3d-printing-notre-dame

Холандската компания Concr3de предложи възстановяване на части от катедралата Нотр Дам от събраната пепел от огъня с помощта на 3D печат и вече е отпечатала протопип на гаргойл. Компанията използва 3D скенери, за да възпроизведе Le Stryge – статуя на демон, която стои на покрива на готическата катедрала в Париж, която наскоро беше сериозно повредена при пожар.

3d-printing-notre-dame

Смес от варовик и пепел – подобна на материалите, останали след огъня – е използвана като материал за възпроизвеждане на емблематичния гаргойл, който е добавен към покрива на катедралата по време на реставрацията от 19-ти век от архитекта Eugène Viollet-le-Duc.

3d-printing-notre-dame

Формата предлага начин да се комбинират старите материали с новата технология, за да се ускори реконструкцията и да се направи катедрала, която не е просто копие на оригинала, а по-скоро катедрала, която ще покаже своята сложна история. Използването на останалите след пожара материали ще се занимае с някои философски проблеми, възникващи при възстановяването на Нотр Дам и касаещи оригиналния дизайн, защото според компанията просто копиране, претендирайки, че никога не е имало пожар, би било историческа фалшификация.

3d-printing-notre-dame

Предложението на Concr3de ще позволи използването на оригиналния материал на повредената сграда при нейната реконструкция, като дори варовикът, повреден от високите температури на пламъка, може да се използва в процеса.