Начало Новини Китай вече има кръгъл небостъргач (ВИДЕО)

Китай вече има кръгъл небостъргач (ВИДЕО)

kitai nebosturgach

Китай се прочу с поредния си небостъргач – този път под формата на кръг, поради което някои хора го оприличават на огромна поничка.

Новата сграда, наречена Guangzhou Circle, е по проект на италианския архитект Джоузеф ди Паскуале и се намира в град Гуанджоу,  на брега на река Пърл. Сградата е с височина 138 м, на 33 етажа и в нея се помещава централата на Hongda Xingye Group, а също и Guangdong Plastic Exchange. Инвестицията в небостъргача се оценява на около 70 млн. долара.

kitai nebosturgach

Концепцията е сградата да бъде приета от китайците като тяхна забележителност, защото се отличава от обичайните стереотипи на небостъргачите в западните общества, обяснява авторът на проекта.

В центъра на сградата той е разположил отвор с диаметър 50 м. При отражението си в реката тази форма се превръща в осморка, което за китайците е щастливо число.

Предните и задните стени на сградата са покрити с медни плочи, докато извитите странични стени, които образуват формата на кръг, са съставени от отделни остъклени правоъгълни кутии.