Начало Новини Китай вече е световен лидер по стойност на строителството

Китай вече е световен лидер по стойност на строителството

kitai

Китай вече е световен лидер по стойност на строителството в страната, показва глобалният индекс на консултантската компания Arcadis, който се изчислява от Центъра за икономически и бизнес изследвания (Cebr), съобщава Associated Press.

Индексът калкулира стойността на сградите и инфраструктурата, които допринасят за икономиката в 32 държави. Те сформират 875 от глобалния брутен вътрешен продукт, пояснява изданието.

Същевременно позициите на Европа в класацията продължават да се влошават.

Общата стойност на активите в страните, обхванати от класацията, достига 218 трлн. долара, което е еквивалентно на 30 700 долара на глава от населението. В Китай стойността им достига 47,6 трлн. долара, а на второ място е САЩ с 36,8 трлн. долара.

Забавянето на икономиката в Европа определено оказва негативен ефект на строителния сектор и сектора на имотите, тъй като задържа инвестициите. В момента европейските власти се опитват да насърчат активността на инвеститорите, като един от инструментите е т.нар. План „Юнкер“.

За периода 2012 – 2014 г. всички европейски държави, включени в класацията, са потънали в подреждането заради спада на инвестициите в инфраструктура и строителство. В глобален план обаче най-голям спад в класацията отчита Япония с активи за само 4,6 трлн. долара, изградени от началото на Милениума.

В Германия спадът на стойността на активите обаче достига 21%, което я превръща в европейския лидер в негативния аспект на класацията.

Значителни спадове – от порядъка на 5-20%, са отчетени още в Холандия, Великобритания, Франция и Русия, при все че някои от тези държави са едни от най-оживените строителни площадки в момента.

Класацията показва по малко по-различен начин, че глобалното богатство започва да се концентрира в развиващите се икономики.

Строители.бг