Начало Статии Архитекти и проектанти Католическата църква с щура конструкция за поклонници във Венеция

Католическата църква с щура конструкция за поклонници във Венеция

Имайте вяра, заявява Католическата църква. Понякога, за да направите интересен архитектурен обект, трябва да сте малко луд. Повече от два века безумието е метод за архитектурно експериментиране. За много по-дълго време дизайна на религиозните структури е една от основните задачи на дисциплината. Сега тези двама се събраха в дизайна на 10 параклиса, построени на остров във Венецианската лагуна. Издигната като първия „павилион“ на Ватикана (да, Светия престол е суверенна държава) за Биеналето за архитектура във Венеция през 2018 г., тези сгради са експерименти с архитектурата и изявленията на вярата … въпреки че постигат по-добри резултати от предишното.

Това може би не е толкова изненадващо, колкото безрасъдността, в оригинални структури без функция и с езически характер. От началото на XVIII век те са издигнати в английски (и в някои френски и немски) провинции като израз на ученето и богатството на собственика. Припомняйки древните модели, като гръцки храмове или средновековни замъци, в най-добрия случай те били място за чай и в най-лошия израз на разточителността на собственика и липсата на ангажираност с реалния свят – оттам и името им.

Съвременните безразсъдства са по-обществени, но също толкова прилични. Излизат от пресечката на скулптурата, архитектурата и обекта, описана от късния критик Розалинд Краус в есето си от 1979 г. „Скулптура в разширеното поле“. Ние ги познаваме основно като специфични за обекта инсталации или земни изкуства и можете да ги намерите или временно стоящи на обществени места, или в частни или обществени скулптурни градини. В нашата ориентирана към опит икономика, тяхната функция е да осигури феномен, подобно на светлинните ефекти, които Джеймс Туррел създава в своите „Скайс пространства“. Те отварят възможността за момент на духовно бягство, основан на връзката между физическо място, рамка и много по-голям свят.

С други думи, те са модерни езически параклиси.

Сега католическата църква е присвоила част от логиката си на изложба, подготвена от историка и критика Франческо Дал Ко (заедно с Мицо Форти), намираща се на площад „Фондазионе Цини“, зад „Сан Джорджо Маджоре“ на остров Паладидио, със същото име. Dal Co избра конкретен модел, когато оспори своите еклектични (и до голяма степен не-католически) архитекти, за да проектират своя принос: „Гунар Аспланд“ – 1920 год. Горска капела, място на съзерцание и скръб, поставено в кръпка от залесени в гората гори в Гробището на гората в покрайнините на Стокхолм.

Първият от параклисите, които срещате, когато влезете в парка на парка, където се намират, е композиция от каменни плочи, проектирана от португалския архитект Едуардо Суто де Моура, хон. FAIA. Той трябваше да спечели „Златния лъв“ за най-добър проект на Биеналето за тази сграда, а не снимките на луксозен хотел, който журито избра вместо това да присъди. Отчасти това е така, защото неговият принос е и най-традиционният дизайн. Вградени един в друг, груби и без орнаменти, стените, които блоковете съставят, се плъзгат помежду си, за да ви поканят да се обърнете, да влезете и да се сблъскате с олтар, който също е каменна блокада, със светлина, изливаща се през покривалото на плоча, основната част на параклиса. Абстракцията и простотата на структурата създават усещането, че това наистина е нещо като елементарна архитектура, която трябва да бъде в началото на дисциплината. Това е израз на първите принципи и максимален ефект, постигнат с минимални средства.

Еднакво ефективна, но по-малко чиста по форма и материали, е приносът на чилийския архитект Смилян Радич. За разлика от хоризонталния обхват на параклиса на Souto de Moura, той е конус, който се стеснява на върха и е изработен от мазилка върху летва, която можете да видите отвътре. Върху покрива се вижда великолепна стъклена равнина, а вратата на хамбара, толкова висока, колкото сградата, се балансира над прореза, за да отвори и затвори пространството. Вътре има един дървен труп, изваден от кората му, балансиран върху бетонния блок, който служи като олтар. Предполагам, че тази централна фигура е предназначена да представлява сливане на кръста и олтара, но идва като по-скоро като токонома, домашното светилище в традиционен японски дом.
Други архитекти взеха модела на Woodland Chapel по-буквално. Японският архитект Тернубу Фуджимори направи това най-успешно, като проектира структура на барака, покривът му се простира над входа и се придържаше към шест ствола от стрити дървета, подобни на използвания от Радик. След като влезете през този класически храмов фронт, се окажете в пространство с бели стени и структура от дървен материал. Гредите и стълбовете се събират в предната част на параклиса, за да образуват кръст. Фуджимори покриваше както тази част от дървесината, така и стената зад нея с петна от златни листа, и освети района с близнаци, за да създаде абстракция на блясъка, който може да откриете в византийските параклиси в близката Равена.