Начало Новини Къщички в модерно японско еко-село вкарват природата вътре

Къщички в модерно японско еко-село вкарват природата вътре

къщи

Източник: greentech.bg

В съвместно усилие за хармонизиране на рециклирането, потреблението на вода и консумацията на енергия преди няколко години неколцина граждани, обществени лидери и изследователи се заловили да създадат еко-село за 1000 души в префектура Шига, разположена близо до Киото, Япония. Ето, че тази година архитектите от Шига Сумиу Мицумото и Йошитака Куга от дизайнерското студио ALTS Design Office са завършили къщите в Кофунаки, един прекрасен пример за интегриране на природата в жилищата в тази нова еко-общност.

Отвореният интериор на всяка къща в селото използва естествени повърхности от дърво, комбинирани с достатъчно естествена светлина и стратегически разположени чакълени градини, които предизвикат чувство за сменящи се сезони. Малките дървета, сукуленти и храсти леко надничат от интериорните градини. Това е едно съзнателно усилие да се внесе природа вътре в дома, да се втъче в ежедневните дейности на семейството.

Това е контрапункт на традиционното разделение между дома и природата, казват архитектите: „Домът обикновено е разделена на външна част и вътрешна част, а природата не се усеща вътре, но в къщите Кофунаки външно и вътрешно са свързани леко и хората започват да правят пространството така, че човек винаги може да почувства гората, да почувства природата и да се наслади на сезона, който настъпва и отминава.