Начало Новини Къщи и училища от тухли от рециклирана пластмаса

Къщи и училища от тухли от рециклирана пластмаса

Ами ако лего тухличките са истински тухли? Ако вместо къщичка от лего можете да построите истинска къща, изградена от големи пластмасови тухли? Ще бъде една добра къща, нали? И за да е още по-добре, тези пластмасови големи тухли ще бъдат направени от рециклирана пластмаса.

Магията тук е нов агент, подобряващ съвместимостта между полимери, които в нормални условия не са съвместими. Новият агент добавя специфични атоми в молекулата на един полимер, така че този полимер да може да се свърже с друг вид полимер. По този начин е възможно да се рециклира смесен пластмасов отпадък, без да се налага да се сепарират различните полимери и рециклират отделно. Без този агент несъвместимите полимери не могат да се преработват като смес, тъй като се стига до срязване на полимерните вериги и се разслояват по време на процеса на стапяне.

Колумбийската компания Conceptos Plasticos стои зад тази идея и произвежда тухли от рециклиран смесен пластмасов отпадък. „Използваме пластмаса, която не всеки може да рециклира. Нашите пластмасови тухли са два пъти по-здрави от конвенционалните тухли, издържат на земетресения и са напълно водоустойчиви„, сподели Оскар Мендес, съосновател на Conceptos Plasticos.

Къщите са здрави благодарение на здравите, издръжливи пластмасови тухли. Те са естествено охладени, което е добре за горещия климат в Латинска Америка и Африка, където вече се строят първите къщи. Пластмасовите къщи са евтини и лесни за изграждане, защото тухлите не изискват лепило. Четирима души могат да построят една за пет дни при себестойност с 30% по-малко от себестойността на традионната къща.

Dow Chemical си партнира с Conceptos Plasticos в търсене на начини за рециклиране на пластмасата, която произвежда, включително трудно рециклируемите опаковки на картофените чипсове, вместо да ги изпраща на сметищата. Dow Chemical си сътрудничи и по друг проект, използващ същия тип пластмасова тухла за изграждане на училища. Нови класни стаи вече са отворени за ученици в Колумбия и в Кот д’Ивоар, където се планира да бъдат изградени над 500 класни стаи.