Начало Статии Строителни материали Карбонов бетон може да революционизира изграждането на мостове

Карбонов бетон може да революционизира изграждането на мостове

carbonbeton

Изграждането или дори само обновяването на мостове поглъща много пари. Поради тази причина строителните инженери от Техническия университет в Берлин се опитват да удължат живота на конструкциите с нов, композитен строителен материал: карбонов бетон.

carbonbeton

Строителните инженери възлагат голяма надежда за този иновативен материал. Срутването на четирилентовия мост в италианския град Генуа показа, че дори такива внушителни структури като мостовете могат да понесат товари само в определени граници. Материалът старее и е изложен на екстремните влияния на околната среда. Така един от най-големите проблеми при съществуващите сгради е прогресивната корозия, причинена от водата.

carbonbeton

Сега изследователите от Техническия университет в Берлин експериментират с композитния строителен материал карбонов бетон. Той има голямото предимство, че карбонът не корозира. Тестово мостово съоръжение тепърва ще покаже дали той е достатъчно издръжлив в дългосрочен план.

carbonbeton

Въпреки че фините пукнатини обикновено не са проблем за статиката на съоръженията, чрез тях прониква вода, която води до корозията на конвенционалната стоманена армировка в бетона. В съвместния проект „C³ – Carbon Concrete Composite“ на Федералното министерство на образованието и науката (BMBF) учените се опитват да развият алтернатива заедно с индустриалните партньори. Решение на базата на карбонов бетон било интересно не само за строителството на мостове, но и за тунели, покриви, фасади на сгради и големи съоръжения.

carbonbeton

Карбоновият бетон е композиция от високоефективен бетон и армировка от карбонови влакна. Тези влакна трябва да осигуряват лекота, гъвкавост и здравина на материала. За тази цел до петдесет хиляди от тези фини влакна се комбинират в мрежа, която в следващия етап се преработва в плат и се снабдява със стабилизиращо покритие. Бетонът с карбонова армировка има много предимства от гледна точка на изследователите – той е устойчив, здрав, пести ресурси и следователно е особено икономичен. Освен това учените очакват карбоновата армировка да бъде до пет пъти по-силна от обичайната. Така в крайна сметка, карбоновият бетон може да спести и материали, и пари.

carbonbeton

Сега се очакват резултатите от тестовия мост, който е дълъг 20 метра и ще премине през различни тестове. Наред с други неща се предвижда върху него да се съхраняват тонове тежести за повече от година. Мини камери ще следят как материалът в моста се държи под товар, какви са признаците на умора и т.н