Начало Новини Какво можем да направим с домовете си, за да са по-защитени от...

Какво можем да направим с домовете си, за да са по-защитени от коронавирус?

Copper 1
Скорошно проучване на учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ, Принстънския университет и Калифорнийския университ установи колко дълго коронавирусът COVID-19, официално известен като SARS-CoV-2, остава активен върху различни материали. На първо място в доклада на учените се споменава, че вирусът остава жизнеспособен в аерозоли поне за 3 часа – толкова, колкото е продължил експеримента с аерозоли. Експертите съветват използването на  HEPA филтри. Изглежда вирусът оцелява по-дълго върху гладки повърхности като пластмаса (72 часа) и неръждаема стомана (48 часа) и по-кратко върху хартия, картон или дрехи (24 часа). Най-голямата изненада обаче, е поведението на SARS-CoV-2 върху метала мед – вирусът изчезва за четири часа.

Мед и месинг
Антимикробните свойства на медта са известни отдавна. Когато грипни вируси, бактерии като ешерихия коли, метицилин-резистентен стафилокок (MRSA) или коронавируси ударят повечето твърди повърхности, те могат да живеят до четири-пет дни. Но когато кацнат на мед и медни сплави като месинг, те умират за минути. „Видяхме как вирусите просто се разпадат“, казва Бил Кийвил, професор по здравеопазване в университета в Саутхемптън. Навремето сградите са имали меден обков за вратите и медни брави. През 2015 г. изследователи, работещи по проект на Министерството на отбраната на САЩ, сравняват нивата на инфекция в три болници и установяват, че там, където са използвани мед и медни сплави, заразата е била с 58% по-никса. Подобно проучване е проведено през 2016 г. в педиатричното отделение за интензивно лечение, което показва също толкова впечатляващо намаляване на процента на инфекция.

Подови настилки
Подовете трябва да бъдат лесни за почистване и да не предоставят пролуки за укриване на буболечки. Това е една от причините виниловите подове да се завръщат с пълна сила. Дори и най-зелените компании за подови настилки препоръчват използването на винил. Добра алтернатива за подово покритие е линолеума, който е изработен от напълно естествени материали. И за разлика от винила, линолеумът всъщност има естествени бактерицидни свойства. Това е една от причините той да се използва в болниците от години (освен че е лесен за поддържане на чистота). Линолеумът инхибира растежа на MRSA и други патогени и убива норовирусите. Все още няма проучвания по отношение на SARS-CoV-2 и други коронавируси. Бетонът и плочките също са вариант, поради това, че лесно се поддържат чисти. Терацо настилката е много подобна на бетона. Красиви камъни се прибавят към цимента. Преди време това е била почти стандартната подова настилка в болниците – издръжлива, лесна за почистване, удобна за полагане върху стени. Повечето модерни подове от дърво всъщност представляват тънък слой полиуретан отгоре върху дървото, който не запечатва целия под. Не могат да бъдат добре измити, тъй като между дъските попада вода и това води до бързото му износване.
Cork
Коркът, напълно естествен и антибактериален, е добра опция. Това, което е добро срещу бактерии, не означава непременно, че работи и срещу коронавируси. Въпреки това, скорошно проучване разкрива, че коркът показва висока антибактериална активност срещу стафилококи – за 90 минути първоначалната бактериална колония намалява с 96,93%.  По-слаб, но постоянен във времето, антибактериален ефект се наблюдава и по отношение на ешерихия коли.

Стени
Стената от гипсокартон е абсурдно нещо. Разпада се при досег с вода и е идеална за мухлясване. Някакво решение, макар и по-скъпо, е покритието от фибростъкло, което е по-трайно и устойчиво на влага и плесен. Гипсовата мазилка е за предпочитане. Подобрява акустиката, трайна е, предотвратява появата на токсини, плесен и мухъл, има красива гладка повърхност, която се почиства лесно. Големите керамични плочки с минимално количество фуги също са добър вариант. Макар коронавирусът да трае дълго време върху гладки повърхности, керамичните плочки могат лесно и добре да се измиват. Произвеждат се по най-модерна технология за синтероване. Този компактен материал е устойчив на стрес и износване, както и на химикали, плесени, замръзване и пожар.

В заключение: в условията на пандемия всичко трябва да може добре да се мие. При избора на интериорни материали ключовите въпроси следва да бъдат: лесно ли се почистват и издържат ли на вода?