Начало Новини Как да полагаме плочи върху подове с вградено отопление?

Как да полагаме плочи върху подове с вградено отопление?

плочите и фугите

Източник: weber

При полагане на плочи върху подове с вградено отопление са възможни следните проблеми:

плочите и фугите

Напукване на плочите и фугите
Подовото отопление причинява термично разширение на основата, лепилния пласт и керамичното покритие. Всеки от тези материали има различен коефициент на термично разширение и съответно се разширява различно. Поради това на границата на всеки два материала възникват напрежения, които може да причинят отлепване на плочите и напукване на фугите.

Лепилата на циментова основа не са еластични
Редуващите се свивания и разширявания на основата и подовата настилка налагат използването на специални фугиращи материали и лепила с полимерни добавки. Те имат висока остатъчна еластичност след втвърдяване и издържат на механичните напрежения, без покритието да се разрушава.

РЕШЕНИЕ!
При основи с вградено отопление използвайте специално създадените за целта продукти weber.col Флекс (лепило) и weber.color Перфект (фугираща смес).

лепила

ПОДГОТВЕТЕ ОСНОВАТА
1. Уверете се, че основата е равна, добре изсъхнала и достатъчно здрава. Почистете строителния прах.

2. Основата трябва да е без издатини и стърчащи парчета. Максималната разлика в нивата на пода не трябва да надхвърля 7 mm. При наличие на по-големи неравности те се запълват с ремонтен разтвор на weber.tec 933. След изсъхването му се полага weber.prim 801 и след това самонивелираща се подова замазка weber.floor 4010.

ПОЛОЖЕТЕ ПЛОЧКИТЕ

плочки

1. Нанесете лепилото равномерно върху основата с помощта на назъбена маламашка с размер на зъбите 8 х 8. Подходящите лепила са с висока остатъчна еластичност след втвърдяване, за да издържат на механичните напрежения, като например: weber.col Флекс, weber.col Бял Флекс. За плочи с размери по-големи от 40 х 40 да се използват силно еластични лепила с клас S1 от типа на weber.col Екстра Флекс или специализирани продукти от серията weber.xerm.

2. Между плочките оставете фуги с минимална широчина 4 mm. Използвайте готови пластмасови кръстчета. Между крайните редове плочки и стените оставете фуга с широчина 10 mm. Тези фуги поемат термичното разширение на настилката и предотвратяват напукването на покритието и последващото отлепване на плочките.

3. 3а фугирането на плочките използвайте weber.color Перфект. Фугиращата смес е обогатена с полимерни добавки. Това я прави еластична след втвърдяване и я предпазва от напукване въпреки нагряването на керамичното покритие от подовото отопление.

4. Фугите между плочките и стените запълнете със силиконова паста.

лепила вебер