Начало Новини Как да облицоваме силно натоварени повърхности с плочи?

Как да облицоваме силно натоварени повърхности с плочи?

плочки

Източник: weber

Подовите настилки в търговски центрове, офис сгради, супермаркети и други помещения с интензивно движение на хора и машини са подложени на голямо натоварване. Най-често срещаните проблеми са:

Повреди от точково натоварване

описание

Количките за транспортиране на стоки оказват силен точков натиск върху плочите поради малката допирна повърхност между колелата и пода. Крачетата на щендерите и стелажите също оказват силен точков натиск.

Повреди от паднали

При транспортиране на стоки, поставянето или взимането им от щендерите често се случва да падат тежки и твърди предмети с остри ръбове.

Повреди от често почистване

Настилките в сградите с интензивно движение се почистват по-често, отколкото домашните помещения. Химически агресивните препарати и почистващите машини с времето повреждат покритието.

Натоварването скъсява живота на покритията

Интензивната експлоатация скъсява многократно живота на неправилно положените покрития. За кратко време цветът на фугите се променя или те се уронват. Често се наблюдават отлепени или счупени плочки.

РЕШЕНИЕ!

Използвайте специално създадените за силно натоварени помещения продукти weber.col Флекс (лепило) и weber.color Перфект или епоксидната weber.xerm 848 (фугираща смес). Спазвайте стриктно особеностите на технологията при полагане. Това ще ви предпази от скъпо струващи ремонти и ще удължи живота на керамичното покритие.

решение

1. Проверете равността на основата. Разликите в нивата на отделните участъци на помещението не трябва да надхвърлят 7 mm. Запълнете всички дупки с ремонтен разтвор weber.tec 933. При по-големи неравности направете цялостно подравняване със саморазливаща се подова замазка weber.floor 4010. Пристъпете към полагане на плочките само след напълно изсъхнали ремонтни участъци.

2. Предварително определете местата и разположението на деформационните фуги в настилката. На всеки 6–8 m се оставя деформационна фуга с широчина 8–10 mm. Такава фуга се оставя и на границата с покрития от различен материал. Използвайте готови профили weber за оформяне на деформационни фуги. При поставянето ги нивелирайте така, че да не стърчат над повърхността на плочките в настилката.

3. Лепилото weber.col Флекс, weber.set Комфорт Флекс  или weber.col Екстра Флекс  се нанася върху основата с назъбена  маламашка с размер на зъбите  мин. 8 х 8 mm и върху гърба на всяка плоча.

Изключение правят продуктите weber.xerm 860 Blue Comfort и weber.xerm 860 F, които са разливни и само с приплъзване осигуряват 100% контактна повърхност. За плочи с размери над 60 х 60 използвайте задължително  продуктите weber.xerm 860 Blue Comfort и weber.xerm 860 F.

4. Поставете с приплъзване плочката на мястото й. С гумен чук фиксирайте плочката и премахнете намиращия се отдолу въздух. Това е необходимо, за да не остават под нея кухини, които силно намаляват товароносимостта и са предпоставка за лесно счупване на плочката при падане върху нея на по-тежък и твърд предмет.

5. Изчакайте най-малко 24 часа за пълното втвърдяване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране. За запълване на фугите използвайте weber.color Перфект (2–20 mm). При изискване за висока устойчивост на агресивни почистващи препарати и при специални помещения използвайте епоксидната фугираща смес weber.xerm 848.

6. 24 часа след фугиране върху настилката може да се стъпва. Преди пълното натоварване на помещението изчакайте 7 дни.

вебер