Начало Новини Как да лепим плочи от естествен камък?

Как да лепим плочи от естествен камък?

Стандартните продукти и технология на полагане не са подходящи при работа с плочи от естествен камък. Основно за полагането на естествени камъни се използват два метода:
– Метод на механично закрепване на естествените камъни;
– Метод на тънкослойно, среднослойно и дебелослойно залепване.

Конкретния метод на полагане ще определите в зависимост от вида на камъка, неговата големина и форма, а също така и от височината на неговото залепване. Понякога се прави комбинация от двата метода.

Структура на камъка

Естественият камък няма хомогенна структура. Често се срещат шупли и пукнатини. Всеки камък има и различна степен на попивателност. Лепилният разтвор има съществено значение за това какво количество влага ще поемат минералите, съдържащи се в различните камъни. В определени ситуации това би могло дори да доведе до нарушаване на целостта на облицовката. В други ситуации чувствителните към влага естествени камъни са склонни да се деформират при контакт с водата и това води до т.нар. измятане на каменната настилка или облицовка.

Плочките са с различна дебелина

При полагане на облицовки от естествени камъни невинаги е възможно плочите да бъдат с еднаква дебелина. За да се постигне сигурно залепване на такива плочи, са необходими лепила със специални качества. Еластичността на лепилото и силата на залепване не трябва да се променят въпреки варирането на дебелината на лепилния пласт.

Камъкът прозира

Някои плочи от естествен камък са със светъл цвят и леко прозират. Ако такива плочи се полагат с обикновено лепило, се получават петна на лицевата страна на камъка.

Ефлоресценция

Явлението ефлоресценция представлява движение на разтворен калциев карбонат към повърхността на камъка, което се изразява в появата на бял прах (пудра). Варовиковите камъни са особено податливи към това явление.

Драскотини и оцветяване

Естествените камъни лесно могат да бъдат издраскани или оцветени повреме на работа. Освен това независимо от метода на полагане, който сте избрали, влагата от лепилния разтвор предизвиква изцветявания.

Тази влага преминава през полагания камък (настилка или облицовка) и разтваря различни минерални субстанции, които се съдържат в самия камък.

РЕШЕНИЕ!

За да получите естетично и здраво покритие, използвайте лепила и фуги, специално създадени за работа с естествен камък.

1. При полагане на чувствителни към влага естествени камъни трябва да се ограничи движението на влага от вътрешността на зида към повърхността на камъка. За целта трябва да се положи алтернативна хидроизолация: weber.tec 824 или weber.tec Superflex D2. Използвайте бързостягащо и бързосвързващо лепило weber.xerm 866 F или weber.xerm 864 F, за да постигнете минимално поемане на вода от каменните плочи.

2. За лепене на некалибрирани естествени камъни е необходимо лепилният разтвор да бъде и с по-голяма дебелина на слоя. В тези случаи използвайте дебелослойното лепило weber.xerm 866 F, което и при дебелина на слоя до 30 mm запазва обема си, еластичността и силата на залепване.

3. При лепене на нечувствителни към влага камъни по тънкослойния и среднослойния метод използвайте weber.col Екстра Флекс, който е устойчив на приплъзване и запазва висока остатъчна еластичност след втвърдяване.

4. При полагане на светли и прозиращи камъни при вътрешни и външни условия използвайте weber.xerm 862 или weber.xerm 864 F, които са произведени на базата на бял цимент и са подходящи срещу изцветяване. При полагане задължително нанесете лепилото двустранно на основата и на 100% на гърба на плочата.

5. weber.xerm 862 и weber.xerm 852 ни дават най-голяма сигурност срещу ефлоресценция. Най-голям риск от това явление съществува при лепене на варовикови и клинкерни плочи при външни условия.

6. Фугирайте с подходяща фугираща смес каменните настилки и облицовки. Използвайте weber.color Перфект за ширина на фугите 2–20 mm за фугиране на нечувствителни към влага естествени камъни. За чувствителни към влага естествени камъни е подходящ weber.fug 875 F за фуги с ширина от 1 mm до 6 mm.