Начало Новини Как да изградите каменна стена от естествен камък

Как да изградите каменна стена от естествен камък

kamani

Тенденциите при дизайна на градини идват и си отиват, но естествените каменни стени са абсолютни дългосрочни фаворити. Нищо чудно, че стената от естествен камък се вписва във всяка една градина и съчетава декоративна стойност с практическа употреба.

Какви камъни да използвате за естествена каменна стена?

kamani

Стените от естествен камък се състоят от устойчиви на атмосферни влияния и замръзване естествени камъни, които се предлагат на различни етапи на обработка. Ломените камъни са счупени, почти непреработени, с неправилна форма и идват директно от кариерата. Ако ги оформите, така че те все още да имат неправилни повърхности, но да имат почти прави страни, ще бъдат подходящи за зидария. Промишлено изрязаните и обработени камъни са много съразмерни, но и много скъпи.

Изрязаните камъни и тухли често се използват за каменни стени, слепени с хоросан. Ломените камъни са подходящи за суха каменна стена, но  също могат да бъдат и измазани.

Доказали се в своята функционалност и честа употреба са гранит, базалт, порфир, кварцит и варовик.

Суха каменна стена

kamani

Сухата каменна стена е изградена от свободно подредени естествени камъни без хоросан, които се задържат от собственото си тегло.  Звучи като нещо нестабилно, но не е така, защото камъните се вклиняват лесно и по-големите фуги се запълват с по-малки камъни или чакъл. Най-често така се изграждат подпорни стени на склонове с височина до 120 сантиметра. Ако в градината обаче ще играят деца, ще трябва да фиксирате горния ред камъни и с хоросан.

Стени от естествен камък с хоросан

kamani

Естествената каменна стена с хоросан е много стабилна и в зависимост от начина на замазване може да изглежда хубава и гладка или рустикално старомодна. Можете да построите стени с височина от два и повече метра. Ако стената е над 150 сантиметра, поради статиката трябва да повикате специалисти, които да я проектират. При височина над два метра често се нуждаете и от допълнителна експертиза.  Ако искате стената да служи за укрепване при наклон, дренажът към склона е важен, особено при тежка почва, така че зад стената да не може да се събира вода.

Различни връзки при зидане

Когато изграждате естествени каменни стени, избягвайте четири фуги да се срещат под прав ъгъл – това са слабите места на всяка стена. Можете да използвате камъни с еднаква или различна дебелина, така че да се оформят два различни по вид реда. Многослойната зидария с еднакви камъни е идеална за обработени камъни, докато при по-неправилните и сухи стени са подходящи различните камъни.

Какъв хоросан да използвате за стени от естествен камък?

За основата може да си струва да смесите бетона сами, поради голямото количество. По-нататък са ви необходими обаче значително по-малко материали и можете да използвате готови хоросанови смеси, към които просто добавяте вода. Подходящите хоросани обикновено съдържат трас. Това е смляна вулканична скала, която като добавка предотвратява грозното обезцветяване на камъните и побеляването на фугите. Можете да използвате варов разтвор за пясъчници или циментова замазка за твърди пясъчници, варовик или гранит.