Начало Новини Кафене под бамбуков купол във Вин

Кафене под бамбуков купол във Вин

Bambus

Красив, изплетен от бамбук купол увенчава кафене Nocenco в сърцето на Вин, град с около половин милион жители на брега в северен Виетнам. Ефектният интериор е дело на офиса на Vo Trong Nhia.

Седеметажната бетонна сграда, в която се намира кафенето, както и останалите сгради в областта, са пострадали тежко по време на войната във Виетнам. Много от разрушените сгради, вдъхновени от европейската архитектура, са възстановени с течение на времето. Според архитектите сгради в колониален стил се строят и до днес.

При обновяването на кафенето те възприемат малко по-различен подход: „Клиентът искаше да запази обвивката на сградата и в същото време да я разшири по уникален начин“. Така екстериорът беше възстановен, а интериорът получи напълно нова структура.

Bambus

По-лек, по-евтин бамбук

Тъй като строителният материал трябваше да идва от региона, архитектите избраха бамбук: „Разгледахме някои местни материали като тухли или камък, но в крайна сметка се спряхме на бамбук“. Това е така, защото тук бамбукът е лесно достъпен. По този начин както времето за строителство, така и бюджетът бяха намалени. Освен това, поради ниското си тегло, дървесината може да бъде вдигната от няколко работници и лесно транспортирана до последния етаж с кран, добавят архитектите.

Bambus

Сградата вероятно ще се превърне в своеобразна запазена марка за района. Покривът се състои от бамбуков купол, който се вижда отдалече, а под него се намират кафенето, както и един клуб. Според архитектите носещите бамбукови колони са проектирани по такъв начин, че да създават отделни зони: „Подобното на пещера, пространство никога не може да бъде усетено в своята цялост, но отвсякъде има гледка към околния град“.

Bambus

Интериорен дизайн на годината

Проектът наскоро получи приз за интериорен дизайн на годината на тазгодишния конкурс Architecture Masterprize.

Bambus

Зад наградата стои международната организация Farmani Group, която връчва различни отличия в областта на архитектурата, дизайна и фотографията.