Начало Новини Кабинетът дарява на общините стар асфалт

Кабинетът дарява на общините стар асфалт

asvalt

60 000 кубика стар асфалт от ремонтите по магистралите и пътищата това лято ще бъде подарен на общините. С него те могат да ремонтират улици и общински пътища, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

За да се оформи цялото дарение, е взето специално разрешение от премиера, каза Павлова. За да не получат обвинение, че предизборно даряват само на общини на ГЕРБ, в операцията е включено и Националното сдружение на общините. То е помолено да състави списък за раздаване на използвания асфалт въз основа на заявките, които подадат общините.

Досега използваният асфалт е даван на областните пътни управления и те са правили с него дребни ремонти по края на пътищата, непосредствено до банкета. Използван е и като добавка към нов асфалт. Според шефа на пътната агенция Лазар Лазаров в използвания вече асфалт има достатъчно голямо съдържание на битум, за да се получи „сносна настилка“, когато става въпрос за четвъртокласна пътна мрежа. Общините и досега често използват такава смес по черни пътища, като я изсипват направо върху земна основа без каменна или бетонова подложка. Цената на стария асфалт е между 5 и 8 лв. на тон, докато новият струва над 130 лв. без ДДС, съощава trud.bg.

Според шефа на Браншова камара „Пътища“ Павел Диковски обаче доста често досега общините са похабявали този материал. „Те си решават някакви местни нужди с него. Вместо да го използват за улици и общински пътища, те масово правят с него алеите в гробищни паркове например или тротоарите. А материалът е достатъчно годен за третокласен и дори второкласен път“, каза той.

Ремонтът Шумен-Варна до юли

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се постарае ремонтът на магистрала „Хемус“ в участъка Шумен-Варна да приключи преди 1 юли, съобщи шефът на агенцията Лазар Лазаров. През юли и август ремонтите по старата част на магистрала „Тракия“ ще бъдат спрени, за да не се пречи на активния туристически сезон, и ще се възобновят отново от 1 септември. Реконструкциите на виадуктите по „Хемус“ и на 67-ия километър на „Тракия“ обаче няма как да се стопират през лятото, защото отнемат повече време и ще продължат през целия активен сезон. Всички тези участъци ще бъдат напълно готови преди зимата. Изкърпванията на дупките по пътищата са започнали през април и ще продължат до края на юни.

Строители.бг