Начало Новини JKMM спечели конкурс за проект за разширение на Националния музей на Финландия

JKMM спечели конкурс за проект за разширение на Националния музей на Финландия

Finland 1

Архитектурното студио JKMM, базирано в Хелзинки, спечели международен конкурс за дизайн на разширение на Националния музей на Финландия. Проектът на JKMM, наречен „Атлас“, е избран сред 184 други проекта, голям брой от които от архитектурни бюра извън Финландия.

Finland 2

Новата сграда ще заема площ от 4975 кв. м. и ще предлага допълнително изложбено пространство, уъркшопове, нов ресторант в не много използваната досега градина към музея и по-добър достъп, включително нов вход към музея. „Необходимо е новото разширение на музея да поддържа динамична програма от събития, работещи в тандем със съществуващата сграда“, споделят архитектите. Националният музей на Финландия е разположен в централната част на Хелзинки, по главната улица „Манерхейминтие“, срещу зала „Финландия“, проектирана от архитект Алвар Аалто, и нейната паркова зона. Музеят е открит за посетители през 1916 г. – година преди Финландия да стане независима държава. Съществуващата сграда е по проект на известното архитектурно студио  „Херман Гезелиус, Армас Линдгрен и Елиел Сааринен“ и е един от най-добрите образци на финландския национален романтизъм. „За нас беше важно новото попълнение в музея да е независимо от първоначалната сграда и да съответства на историческата градина, проектирана от Линдгрен“, добавят от JKMM.

Finland 3

JKMM проектира структура, подобна на павилион, под формата на диск с кръгъл бял бетонен покрив с площ от 1320 кв. м. Изчистената геометрия и дори примитивност на формата на сградата я правят универсално привлекателна. Стените ѝ са направени от структурно стъкло, създавайки усещане за плаващ покрив, и осигуряват естествена светлина за долните етажи, където стъпаловиден публичен площад посреща посетителите и ги води в нови изложбени галерии и други пространства. Под конзолния 2000-тонен бетонен покрив новият ресторант на приземния етаж е ориентиран към най-слънчевата част на градината и може да се ползва независимо от останалата част на музея. „Белият цвят на „Атлас“ е кимване към намиращата се в непосредствена близост зала „Финландия“ и начин да се внесе светлина в градския пейзаж, особено в тъмнината на финландската зима“, допълват архитектите.