Начало Новини Изслушват 13 кандидати за главен архитект публично

Изслушват 13 кандидати за главен архитект публично

sofia glaven arhitect

Концепциите на допуснатите кандидати до конкурса за главен архитект на София ще бъдат представени утре, от 09.30 ч. в Столичната община. Това съобщи пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

На 29 февруари от 9.30 ч. в сградата на Съюза на архитектите ще се проведе публичното изслушване на кандидатите за нов главен архитект на София, което ще бъде излъчвано и онлайн.

В конкурса се явиха общо 15 кандидати, по документи отпаднаха Петър Чавов и Юрген Порш. Утре останалите 13 кандидати ще защитят своите концепции, съобщава dir.bg.

Предстои и заседание на комисията, която ще разгледа и приеме критерий за оценка на концепциите на кандидатите.

В комисията с председател Юлия Ненкова, зам.-кмет с ресор законност, координация и контрол, има представители на администрацията, общински съветници от различни политически сили, а също и специалисти от професионалните гилдии.

Допуснахме присъствието и на външни наблюдатели от граждански организации за осигуряване на максимална прозрачност в работата на комисията, посочи Фандъкова.

На публичното представяне на кандидатите на 29 февруари за модератор е поканена известна българска архитектка, която работи в Лондон. Избрана е тя, за да няма никакви пристрастия, тъй като не работи на територията на Столичната община, каза кметът.

Публичното представяне ще продължи с дискусия с въпроси на граждани към кандидатите за главен архитект, която ще започне в 14.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч.

Конкурсът за избор на главен архитект на Столична община стартира на 27 януари. Предишният главен архитект на столицата Петър Диков подаде оставка в края на миналата година.

Строители.бг