Начало Новини Израел инвестира 500 млн. евро в технологичен център у нас

Израел инвестира 500 млн. евро в технологичен център у нас

високотехнологичен

Източник: inews.bg

Израелска и българска компании инвестират в създаването на логистичен и високо технологичен център в село Калековец, което се намира на 14 км северно от гр. Пловдив.

Инвестиционният проект за изграждането на двата центъра е на стойност 500 млн. евро. Това заяви пред iNews израелският посланик в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз.

Две компании – българската „Сианит Инвест“ООД – гр. Пловдив, и израелската Sensonit, ще направят сериозните инвестиции в пловдивското село. Израелската компания ще има 66% участие в проекта, а българската – 33%.

До момента вече са инвестирани 40 млн. лв. в проекта, за да бъде оторизиран от държавните власти. В двата центъра ще бъдат осигурени 170-200 работни места.

Те ще бъдат изградени върху площ от около 2 хил. хектара. Предвижда се да бъдат построени и жилищни пространства за хората, работещи в логистичния и в технологичния центрове.

Към момента всички инвестиционни планове са одобрени от администрацията и вече са договорени терените, където ще бъдат бъдещите центрове като се дава възможност да започне следващия етап на изграждане на обектите.