Начало Новини Изграждат един от най-големите шлюзове в света

Изграждат един от най-големите шлюзове в света

Terneuzen

Дружеството Sassevaart разчита на BIM и Bimplus като платформа за управление на данни при планирането и монтажа на армировката на новия шлюз Terneuzen в Холандия.

Terneuzen има дължина 427 м, широчина 55 м и дълбочина 16,4 м и ще бъде един от най-големите шлюзове в света след завършването му. От 2023 г. той ще отвори място за по-големи вътрешни и океански кораби и ще разшири капацитета по много натоварения воден път Ротердам-Париж, което е важна връзка за икономиката в Европа.

Овладяване на предизвикателства с BIM

BIM

Проектът поставя няколко технически предизвикателства, тъй като едновременно се извършват много сложни процеси. Един от тях е, че водният път трябва да продължи да функционира по време на строителството. За да се координира големият брой паралелни дейности, BIM се използва като работен метод за координиране на сътрудничеството между различните участници в проекта във всички фази на строителството.

Силви Сантоса, BIM специалист в BAM Infraconsult, казва: „Печелим време, ефективност и точност, когато работим заедно в рамките на BIM модела, събираме и споделяме информацията в платформа, където я и съхраняваме. Създаването и управлението на информацията в нашия BIM модел през целия жизнен цикъл на проекта е от ключово значение за успешното му завършване. Цифровата платформа на Allplan, Bimplus, играе важна роля за нас в процеса на 3D армиране.“