Начало Новини Избират от четири варианта за нов мост над Дунав

Избират от четири варианта за нов мост над Дунав

dunav most

Изграждането на нов мост над река Дунав ще струва между 200 и 270 млн. евро. Това показват проучванията на четири места, където може да се построи новото съоръжение. Във втория етап ще се конкретизира възможността за изграждане на жп линия и колко ще струва това. Четирите варианта са при Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе -Гюргево и Никопол – Турно Мъгуреле. Това обясни за „24 часа“ Елеан Гагов, експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В началото на юли в Русе се е провела работна българо-румънска среща, на която консултантът е представил своите проучвания за изграждане на новото съоръжение. Министерствата на регионалното развитие на България и Румъния са заявили, че са за повече мостове, които ще свързват едни от най-бедните региони и ще привлекат инвестиции и ще помогнат на местния бизнес, каза Гагов.

И Европейската комисия препоръчва да има повече връзки през Дунав. Имаме желание и четирите моста да бъдат построени, казва експертът.

Консултантът, който е нает да направи проучване къде да е третият мост е фирма „Транспроект 2001“, която има договор с Министерство на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. Той е разработил по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове (виж картите). Само за Силистра – Кълъраш вариантите са два.

Консултантът обаче е дал предложение и за две места, където може да се построи тунел под река Дунав – при Никопол-Турну Мъгуреле и при Оряхово-Бекет. Това е скъпо начинание, пробивът под реката ще е по-скъп със 70 млн. евро, от моста, категорични са експерти. Затова тунелът под Дунав засега се оставя за по-добри времена.

За третия мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Това обаче ще стане , след като се реши къде ще се строи той.

На срещата в Русе, на която са присъствали и местните власти, е уточнен кой е вариантът за всеки един мост, тоест уточнено е къде точно ще пресича реката при Силистра – Кълъраш, Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле. На срещата местните регионални власти са уточнили с консултанта предпочитаните от тях варианти (на картите избраният вариант е в червено). Само при локацията Русе – Гюргево това продължава да се уточнява, защото имало различия в мненията. Два от вариантите за мост при Русе предвиждат той да е далеч от града, третият – да е успореден на сегашния.

Консултантът е работил по методика, в която критериите са:
– цена;
– въздействие върху околната среда; – социално-икономическо въздействие;
– технически параметри; – регионална и европейска транспортна достъпност.
Отчита се и съществуващата пътна мрежа, както и други фактори. Основен елемент на оценката е и как ще повлияе новото пътно съоръжение върху целия транспортен трафик.

По неофициални данни през Дунав мост при Русе минават по 1000 тира на ден, а при Дунав мост 2 при Видин – Калафат – 500. На тази среща не е решено къде ще се строи точно третият мост, а е избирано мястото на моста при всеки един от 4-те варианта. Освен това всяка от регионалните власти е представила предимствата защо е добре да е при тях мостът.

Обсъжда се два от мостовете освен да осъществяват пътна връзка, да имат и жп линия, която да свързва мрежата на двете страни.

В дните след срещата в Русе медиите съобщават, че решение къде ще бъде третият мост щяло да се вземе до 2 месеца. Това означава, че през септември би трябвало на има яснота.

Министерството на регионалното развитие обаче е много предпазливо. Оттам казват, че се работи на експертно и техническо ниво, че проучването и резултатите от него, включително и класирането, ще бъдат представени на властите в двете държави, а решение ще се вземе на политическо ниво.
Така че дори предимствата и недостатъците на всеки един вариант не се съобщават, защото темата била чувствителна.

На въпрос кога ще бъде направен изборът, отговорът е – в обозримо бъдеще.

Експертът Константин Джипонов, управител на българо-датската фирма EKJ, която е партньор на консултанта, заявява пред медиите след срещата в Русе, че в българо-румънския участък на Дунав има „огромна аномалия“. В останалите участъци на реката средното разстояние между мостовете е между 12 и 18 км. А между „Дунав мост 2“ и „Дунав мост“ разстоянието е 400 км. Такива разстояния просто не са допустими, казва той и предвижда четири пресичания на реката в бъдеще, за да бъде намалена тази аномалия.

Източник: 24chasa.bg