Начало Новини Историческа винарна в Гърция се превръща в индустриален крайбрежен хотел

Историческа винарна в Гърция се превръща в индустриален крайбрежен хотел

Атинската архитектурна фирма K-Studio трансформира историческа винарна в морски хотел с индустриален вид в Курута, Гърция, като е запазила съществуващите структури в оригиналния им суров вид. Студиото съживява изоставената винарна с нов индустриален облик и цветова палитра в естествени тонове, като използва само бетон, стомана, дърво и стъкло, които съответстват на историческия контекст.

Историята на Dexamenes (името на винарната и сега на хотела) датира от „ерата на стафидите“ в Гърция. След освобождението на Гърция през 1830 г. производството на стафиди е придобило внушителни размери. Стафидите се превърнали в основния продукт за износ на Гърция. През 1910 г. разразилата се „криза на стафидите“ в Гърция води до разпад на търговията със стафиди. Спешно е възникнала необходимост непродадените запаси да се конвертират в алтернативни продукти, например във вино. От този период датират първите дестилиращи компании и винарни. Dexamen е построена на брега на морето, така че виното да бъде товарено от резервоарите на винарната директно в корабите, преди да отплават към пазарите в чужбина. Изоставените индустриални структури са почти недокоснати от 20-те години на миналия век, разположени на една от най-девствените и красиви морски ивици в западната част на Пелопонес.


Новият дизайн на комплекса допълва бруталността му с елегантни интервенции и превръща строгата функционалност в място за спокойствие, комфорт и почивка. Дискретният вход на хотела е от страната на пътя в съседство. Гостите биват посрещнати от първия от двата елегантни павилиона, прикрепени към оригиналните бетонни конструкции на резервоарите за съхранение на вино. Парцелът е доминиран от 2 бетонни площадки, всяка от които е разделена по дължина на 2 реда с 10 резервоара за вино всеки. Тези резервоари с размери приблизително 5 на 6 метра са превърнати в хотелски стаи, всяка със самостоятелна баня и засенчен собствен двор.

Пространството между двете площадки е преобразувано от индустриално сметище в тиха градина. Плитки басейни разделят редовете стаи, като отразяват светлината и осигуряват прохладен бриз в горещите дни. Бетонните плочи, отстранени от стените на резервоарите, за да се направят вратите за хотелските стаи, са поставени във водата като стъпала.

Щедрите размери на банята и тоалетната придават усещане за лукс. Топлите тонирани и текстурирани повърхности и полираната терацо мозайка създават визуална връзка с цветната текстура на плажа. Вътрешното разположение на резервоарите с гледка към морето е повлияно максимално от пряката им връзка с плажа. Леглата са поставени в центъра с директен изглед към водата през голям плъзгащ се прозорец. Засенчен индивидуален двор предоставя комфортно пространство за наблюдение на залеза.

В допълнение към резервоарите, павилионите и бившето сметище, двете оригинални каменни постройки са преустроени в таверна и зала за събития с акцент върху комуникирането на културата и историята на региона чрез местната кухня и изкуство. Таверната разполага с отворена кухня с обща маса за хранене и дегустации на вино и уъркшоп за готвене, както и открита тераса, където гостите могат да се насладят на ястия, приготвени с местни продукти.