Начало Новини Инженери се оплакаха от дъмпинг при санирането

Инженери се оплакаха от дъмпинг при санирането

sanirane

Част от фирмите, които печелят обществените поръчки на общините за санирането на панелните блокове, са го направили, предлагайки свръхниски цени. Това заявиха участници в конференцията „Форум Градът“. Според председателя на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти Мирослав Йорданов при търговете за обследване на блоковете често фирмите печелят с цена 1 лв. на квадратен метър.

Нормалната цена според него е 5-6 лева. Йорданов направи заключението, че явно обследването ще е с много ниско качество, а това по-нататък ще се отрази и на качеството на самото саниране, съобщава trud.bg.

Шефът на Камарата на архитектите в България Николай Гълъбов посочи пред „Труд“, че основната причина за този дъмпинг е, че в наредбата за обследванията не пише в пълнота какво точно се изисква от конструктивното и енергийно обследване. Това позволява на фирмите да предлагат само минимума от дейности. Двете организации често са повдигали този въпрос, но резултат няма. Преди години в закона било записано, че трябва да има задължителни минимални цени за обследването, под които не може да се пада, но КЗК ги отхвърлила, тъй като изкривявали конкуренцията.

Строители.бг