Начало Новини Иновативна технология на свързване за дървесно-бетонни елементи

Иновативна технология на свързване за дървесно-бетонни елементи

дървесно-бетони елементи

Иновативна технология на свързване, разработена с участието на Фраунхофер – Институт за изследвания върху дървесина (Fraunhofer WKI), дава възможност високоефективните дървесно-бетонни композитни елементи да бъдат произведени по-бързо и по-лесно. Чрез новата технология композитните елементи стават по-конкурентни в сравнение с чисто бетонните елементи. Следователно използването на възобновяеми суровини в строителната индустрия може да се увеличи.

Дървесно-бетонните композитни елементи могат да се използват например като подови елементи в многоетажни сгради. В сравнение с чисто бетонната и чисто дървената конструкция те предлагат редица предимства. „В комбинацията от дърво и бетон специфичната якост на натиск и опън на материалите е идеална. Допълнителните предимства на тяхното използване включват шумоизолация и структурна противопожарна защита“, обяснява Малте Мероно, ръководител на проекта във Fraunhofer WKI. За дървесно-бетонните композитни елементи може да се използва смърч или бук. Дървесината съхранява CO2 за дълъг период от време и намалява теглото на елемента, като по този начин дава възможност за устойчиви решения за изработка на лека конструкция.

Досега елементите са били свързани помежду си чрез винтове или чрез леене на пресен бетон върху дървени компоненти. И двата метода имат недостатъци. Използването на винтове отнема много време, докато полагането на пресен бетон води до нежелано повишено проникване на влага и по-бавно строителство. В сравнение с метода на чисто бетонно строителство, дървесно-бетонните елементи не са конкурентни на много места. За да променят това, изследователи Fraunhofer WKI и Института за съединяване и заваряване към Технически университет Брауншвайг и специализираното направление „Рехабилитация на сгради и дървени конструкции“ в Университета в Касел разработиха нова и лесна бързо свързваща технология. Тя позволява сглобяване на дървесно-бетонни елементи на самата строителна площадка или в завода.

Изследователите откриха, че не само двукомпонентните епоксидни смоли (2C-EP), а също така и еднокомпонентните полиуретани (1C-PU) са подходящи за залепване върху гладки бетонни повърхности. По-рано се предполагаше, че за свързване са подходящи само пясъкоструйни бетонни повърхности. По време на проекта беше възможно да се опровергае това предположение. Експериментите показаха, че гладките бетонни повърхности могат да се използват за свързване в дървесно-бетонни елементи, ако прясно нанесеното лепило е вградено между дървото и бетонната конструкция. Първоначалният план на проекта беше предварително да се покрият разширени метали с разтопено лепило и по този начин да се произведе полуфабрикат за производството на дървесно-бетонни елементи. „Предпочитаните лепила на базата на горещо стопяване се оказаха неподходящи. Поради високата топлопроводимост на бетона се получи недостатъчно овлажняване на бетонната повърхност от лепилото ”, обясни г-н Мероно.

Гладките бетонни повърхности могат да бъдат свързани с дървесина от  смърч и бук, ако по време на процеса на производство на бетон строго се избягват освобождаващи агенти. Чрез тази процедура производството на дървесно-бетонни елементи става по-опростено и следователно икономически по-привлекателно.