Начало Новини Индия отвори първото 100% соларно летище в света

Индия отвори първото 100% соларно летище в света

fotosolar

Възобновяемата енергия достигна нови висоти, след като международното летище Кочин в Индия стана първото в света летище, захранвано със слънчева енергия изцяло! Съоръжението има инсталирани 46 150 слънчеви панела на своя територия. Те генерират електроенергия за ежедневна употреба в летищния комплекс. Тя достатъчна да покрие всички нужди на съоръжението. Така летището може спокойно да претендира за впечатляващата титла „абсолютно въглеродно енергийно независимо летище“. То има богата история в посока развитие на устойчивостта, но новото им постижение ги издига на съвсем ново ниво.

fotosolar

През 2013 година летище Кочин инсталира своя първи слънчев панел – на блока на терминала за пристигащи. Това е новост за областта Керала по онова време. Днес повечето покриви на летищния комплекс са покрити със слънчеви панели – наред с 45 декара пространство при товарните помещения. Последното допълнение е слънчева електроцентрала 12MWp, която беше открита тази седмица, съобщава greentech.bg.

Проектът е инсталиран от Emvee Photovoltaic Power Pvt. Ltd. и оборудван със SCADA система, която дава възможност за дистанционно наблюдение на електроцентралата. Системата не само пести енергия и разходи на летището в момента, но и обещава впечатляващи цифри за бъдещето. През следващите 25 години летището ще спести на околната среда около 300 000 метрични тона емисии на въглероден двуокис чрез преминаването от въглища към слънчевата енергия. Това е еквивалентът на засаждането на 3 милиона дървета!

Надяваме се това да вдъхнови и други собственици на ключови обществени съоръжения да направят преход към чиста енергия, включително и повече летища по света.

Строители.бг