Начало Новини Хотел и офис сграда между миналото и бъдещето в Мелбърн

Хотел и офис сграда между миналото и бъдещето в Мелбърн

Hotel 1

Светът не спира да се променя. Бариерите и границите, които доскоро ни ограничаваха, вече не съществуват. Пространствата, които обитаваме, се нуждаят от драматично преосмисляне. Това са посланията на проектирания от австралийската архитектурна фирма Elenberg Fraser нов 5-звезден хотел и офис сграда 388 William Street, издигнат на едноименния адрес в Мелбърн, Австралия.

Hotel 2

За новия търговски офис на авторите на проекта и 5-звезден хотел архитектите са призовали духа на римското божество Янус, бога на преходите с две лица – едното е обърнато към миналото, а другото гледа в бъдещето. Защо? Защото това пространство ще бъде много неща за много хора. Проектантите искат да се разграничат от традиционната архитектурна йерархия, размивайки границите между едно пространство и друго. И точно това изповядва Янус.

Hotel 3

Новата сграда е създадена като хибрид, който в Elenberg Fraser наричат WOTEL – мястото, където работата среща хотела. Гостите на хотела получават нещо повече от място за унищожаване и минибар за опустошаване. Хотелските стаи са трансформирани в гъвкави работни пространства, които насърчават сътрудничеството и самостоятелността. Гостите на хотела се смесват с офис служителите на бара, на дансинга, във фитнеса и край басейна.

Hotel 4

Янус присъства във визуалната дихотомия на химерния дизайн на сградата – едното лице гледа към централния бизнес хъб на Мелбърн, а другото – в противоположната посока към скосената  фасада, спускаща се по стъпаловидна каскада от озеленени тераси към улицата. Подобно на Янус 388 William Street има очи за миналото и за бъдещето – едновременно олицетворява историята на Мелбърн и е част от динамичното бъдеще на града. Разположена между Queen Victoria Market и Flagstaff Gardens, новата сграда е инкорпорирала старата оргигинална постройка на бивша консервна фабрика, в която са пакетирани порционите за войниците участници във Втората световна война.

Hotel 5

Входове близнаци въвеждат посетителите в издигащ се атриум, в който воайорството не е обидна дума. И тук няма йерархия. Посетителите се изкачват и слизат между нивата в прозрачни стъклени асансьори. Гостите на балната зала наблюдават как хората идват и си отиват, точно както и те са наблюдавани отгоре.

Hotel 3