Начало Новини „Green Globes” утвърден като еквивалентен на LEED

„Green Globes” утвърден като еквивалентен на LEED

 LEED

Системата за зелена сертификация на сгради „Green Globes“ вече се счита за еквивалентна на LEED, след като щатската Администрация по общите услуги официално я одобри. Системата се описва от някои специалисти като „по-приятелска за индустрията“, особено по отношение на използването на пластмаси.

Сега „агенциите трябва да избират между LEED и Green Globes (вместо да използват и двете), и да постигaт най-малко статут “Silver” или ниво „два глобуса“. По-високите нива на сертифициране са желателни, ако са рентабилни или необходими, за да може съответната агенция да продължи мисията си“.

Според еко-анализаторите обаче това не е добро постижение. Американската коалиция за високопроизводители сгради, която стои зад инициативата, е лобистка организация, в която „членуват почти всички производитеи на отровни химикали в САЩ“, анализира Treehugger.com.

Предвижданията на еколозите са, че „Green Globes“ скоро ще „изяде“ LEED, но не защото е по-добър, а защото има по-мощно лоби зад себе си. Той е по-евтин и е по-толерантен към ниските екологични критерии, а освен това ще бъде подкрепен от политиците, които получават нелегални плащания от „пластмасовата индустрия“.

Източник: greentech.bg