Начало Новини Граждани против път в Борисовата градина

Граждани против път в Борисовата градина

Борисова градина

Източник: dir.bg

Кметът на София да задължи строителя на продължението на „Алея Яворов“ към „Хладилника“ да изготви алтернативен устройствен проект, който да отговаря на екологичните и транспортни изисквания за територията.

За това настояват от сдружение „Граждани за София“, заяви председателят на организацията арх. Димитър Димитров пред БТА.

По думите му сега предложеният от Столичната община /СО/ регулационен проект обслужва интересите на строителя, а не на гражданите.

Строителството на естакада на бул. „Стоян Михайловски“ ще създаде риск от многократно надвишаване на пределно допустимия шум за живеещите в района, посочи Димитров.

От „Граждани за София“ настояват кметът Йорданка Фандъкова да назначи експертен съвет, който да преразгледа изграждането на продължението на „Алея Яворов“ и в чийто състав да влязат по един представител на общината, строителя-изпълнител, гражданите, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Вместо да се създава „антиекологична среда“ със сега определените 64 млн. лева, които СО ще осигури чрез кредит от общинския бюджет, би могло да се увеличи парковото пространство към Борисовата градина с близо 10 декара и да се построят детски площадки, предлагат от сдружение „Граждани за София“.

От организацията искат още до три месеца кметът да представи на гражданите цялостна визия за развитието на пространството от кварталите „Подуене“ през „Гео Милев“ и „Хладилника“ до „Гоце Делчев“ и „Южен парк“ – трета и четвърта части.

Като първи етап от цялостната визия би следвало да се обсъди идеята за развитието на терените на „София ленд“, смятат от сдружението.