Начало Новини Гръцки консорциум започва проектирането на яз. Луда Яна

Гръцки консорциум започва проектирането на яз. Луда Яна

язовир Луда Яна

източник: publics.bg

Договор за обследване на площадката и проектиране на яз. „Луда Яна” подписаха днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев и представители на Консорциум „ Г. Каравокилис и партньори инженерни консултанти – Едафос инженерни консултанти”.

Той трябва да извърши работите по обследване на площадката, проектиране и изготвяне на тръжна документация за изграждането му. Към проекта е заложена и пречиствателна станция за питейна вода. Същата компания ще бъде осъществява и стротелният надзор.

Стойността на сделката е близо 1.4 млн евро с ДДС. Фактическото строителство трябва да започне след първия етап от проекта през 2013 година. Срокът за изпълнение е 38 месеца.

По-рано през септември министър Лиляна Павлова обяви, че до края на годината предстоят тръжни процедури по строителството на още 3 нови язовира –  2,45 млн. м3) , яз. „Нейковци” ( 4.8 млн.м3) и яз. „Луда Яна” (19млн.м3). По думите на Павлова финансирането на водните обекти трябва да стане със заем от Световната банка.