Начало Новини Град в Нидерландия заменя асфалтови пътища с трева

Град в Нидерландия заменя асфалтови пътища с трева

Местните власти в нидерландския град Арнем изготвиха 10-годишен план за промяна в ландшафта и инфраструктурата на града, за да се справят с екстремните наводнения и топлинните вълни, причинени от климатичните промени. Наводненията, горещите вълни и сушата вече се отразяват сериозно на града, което подтикна жителите да поискат намаляване на количеството асфалт, който абсорбира топлината и увеличава оттока на вода, с 10% до 2030 г.

Определени пътища и улици ще бъдат заменени с трева и ще бъдат засадени дървета. Преминаването от асфалта към зелени пространства ще предотврати голяма част от случващите се днес наводнения. Общината е поела ангажимент да гарантира, че 90% от водата от всички валежи ще бъде поета и отведена от канализационната система.

Жителите и предприемачите с идеи как да направят града по-издръжлив на горещи вълни, наводнения и суши, могат да кандидатстват за безвъзмездни средства по инициативата за устойчивост на климата в Арнем. Схемата предвижда 450 000 евро през следващите три години.

През последните години градът, който се намира на 13 метра надморска височина, е претърпял тежки наводнения, а неговите паркове и градини са изсъхнали от сушата. През лятото на 2019 г. температурите са достигнали близо 40°C, излагайки на риск възрастните хора и уязвимите. Пролетта на 2020 г. е била третата поредна суха пролет в Арнем.

През 2019 г. общинският съвет на Арнем е симулирал обилен дъжд на тестова улица, настлана с различни материали. Обществеността в града е наблюдавала резултатите и е получила качествена информарция за избор на най-подходящата пътна настилка за техните улици. Общинският съвет ще работи съвместно със Съвета по водите, местните корпорации и училищата, за изработване на стратегии за адаптиране към промените в климата.