Начало Новини Град построен на сондажна платформа

Град построен на сондажна платформа

grad vurhu platforma

На 55 км. от бреговете на Каспийско море е разположен един от най-невероятните градове на планетата. Той е построен върху … сондажни платформи. Разцветът на Нефт Дашлари е бил по време на СССР, макар и сега да е напълно функциониращ град. Той е създаден през 1949 г. Именно тогава специалисти от Съветския съюз намират там петрол и полагат основите на първата сонда. Оказва се, че районът е много богат на петрол и е било необходимо да се изгради и съответната инфраструктура за работещите на платформата.

По време на процъфтяването на Нефт Дашлари той е разполагал с 2000 платформи, мрежа от мостове и виадукти в радиус от 30 км. Дължината на пътищата над водата е 300 км. Основата на острова са били 7 потънали кораба, които са се превърнали в своеобразен изкуствен остров. За работещите 5000 служители са построени 9-етажни жилищни сгради, кино, библиотека, пералня и дори завод за производство на лимонада. За изграждането на поле за плодове и зеленчуци и за футболно игрище са били докарани тонове земна маса, съобщават fakti.bg.

За съжаление, днес градът е в период на упадък. От 5000 работници са останали 2500. От 300-километровите естакади работят една 45 км. Поради покачването на нивото на Каспийско море много от пътищата са потопени и работниците просто няма как да достигнат до някои от платформите. Част от жилищните блокове също са потопени до втория етаж.

Запасите от нефт в района ще стигнат за още 20 години е мнението на специалисти.

grad vurhu platforma

fsdfasdf

grad vurhu platforma

Стоители.бг