Начало Новини Глобалните инсталации на „умни“ измервателни уреди ще достигнат 800 милиона до 2020...

Глобалните инсталации на „умни“ измервателни уреди ще достигнат 800 милиона до 2020 г.

umni imervatelni uredi

Приходите от умни имзервателни устройства ще нараснат до 7,4 млд. долара през следващите четири години – в сравнение с 5,2 млрд. долара през 2012 г., според доклад на Telefonica, публикуван в края на миналата седмица.

Азия и Европа ще бъдат основните двигатели на растежа на пазара, според доклада, в който се прогнозира, че повече от 800 милиона умни измервателни устройства ще бъдат инсталирани в световен мащаб до 2020 г.

Телеком-гигантът Telefonica казва, че 80 на сто от европейските домакинства ще имат интелигентни измерватели за газ и електричество към 2020 г. Това ще стане благодарение на наредби, които ще ускорят внедряването на технологията.

Към днешна дата разпространението на интелигентни измервателни уреди в региона вече е около 17 на сто. Очаква се Европа бързо да се изравни със Северна Америка, която в момента има най-висок процент на разгръщане на този тип мрежи.

Азия ще остане малко по-назад в сравнение с Европа и САЩ, според доклада.Голямото търсене в Китай обаче ще доведе до проникване на новата технология в размер на 70 на сто до 2022 г. В Япония вълната на растеж е само началото: десетки милиони интелигентни устройства ще бъдат инсталирани от началото следващото десетилетие.

В доклада обаче се предвижда Близкият изток и Латинска Америка да изостанат осезаемо в сферата на навлизане на новите измервателни системи.

Показателно е, че приходите от смарт-електромерите ще започнат да спадат към 2018 г.,  според  Telefonica. Причината – спад на цените в съчетание с намаляване на новите инсталации.

Тенденцията трябва да се наблюдава с повишено внимание заради потенциала за въздействие от страна на медийни кампании и обществения скептицизъм – те могат да подкопаят доверието и възприемането на технологията.

Източник: greentech.bg