Начало Новини Глоба 2,5 млн. лева заради ремонта на “Руски”

Глоба 2,5 млн. лева заради ремонта на “Руски”

ремонт

Източник: marica.bg

Община Пловдив трябва да плати на фирма “Инжстрой” АД баснословната сума от 2,5 милиона лева за реконструкция на отсечката от бул. “Руски” между “6 септември” и моста на Герджика. Апелативният съд потвърди решението на първата съдебна инстанция, като потвърждава, че строително- монтажните работи при разширението на булеварда са изпълнени от “Инжстрой” и според актовете на общината фирмата трябва да получи от възложителя още 2,2 млн. лева. Със съдебните разноски по делото сумата става 2,5 милиона лева, пресметна вчера кметът Иван Тотев. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС. Юристи прогнозират, че  върховните магистрати ще потвърдят становището на пловдивските си колеги.

Ударът на бюджета е нанесен от Славчо Атанасов, служителите му са подписвали актовете, без да има договор за допълнителния обем от работа, а той е  бързал да отреже лентата, коментира  остро по адрес на предишния кмет Иван Тотев. Той припомни, че беше пуснат без Акт 16. От РДНСК предупредиха, че ще го затворят, ако документацията не бъде вкарана в ред. Вместо да свърши нещата както трябва, г-н Атанасов бучеше на кол разни неща и навсякъде разправяше как областният управител и държавата му пречат, упрекна градоначалникът.

Разширението на участъка от бул. “Руски” беше възложено през 2006 г. на консорциум “Инжстрой – Драгиев и ко”, но “Инжстрой” го изпълни. Поръчката беше спечелена с цена 1 452 00 лева с ДДС. Фирмата трябваше да направи проект, а след това да го реализира. При проектирането се оказа, че обектът струва много повече пари. Собственикът на “Инжстрой” АД инж. Никола Ендрев твърдеше, че  в общината, чийто кмет вече беше Славчо Атанасов, са му казвали да прави пътя, а финансовите отношения ще се уредят по-късно. Булевардът беше завършен в края на 2009 г. Вместо актуваните 3,5 милиона лева “Инжстрой” е получил 1,3 милиона.  Акционерите в “Инжстрой” са предявили претенции за 2,2 млн. лева и са спечелили на две инстанции.

Бившият кмет: Утре ще ме обвини и за земетръса във Виетнам

Първо, решението за бул. “Руски” нe е окончателно и подлежи на обжалване във   ВКС, реагира бившият кмет Славчо Атанасов. Второ, паметта на г-н Тотев го свързва само със Славчо Атанасов, така утре Славчо Атанасов ще бъде виновен и за земетресението във Виетнам,  разпали се ексградоначалникът.

Атанасов припомни, че за изразходването на парите от уличния заем на Чомаков беше създадена комисия с председател Любозар Фратев. Той е взел становище от адвокат Евелина Божикова, която е била категорична, че община Пловдив няма никакво правно основание да доплаща за “Руски”. Тогава дори ме предупредиха, че ще се наложи да ми носят цигари в затвора, ако преведа парите на “Инжстрой”, разказа Атанасов.

Това е характерно за ГЕРБ – да търсят вина в предишното управление, обобщи екскметът. За трите служителки с начет той каза, че обвинението на АДФИ е било абсолютно тенденциозно.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ

За мен няма значение какво говори Славчо Атанасов, важното е, че трябва да извадим 2,5 млн. лева на “Инжстрой”, защото той е позволил да работят без договор, контрира Иван Тотев.  След решението на Апелативния съд фирмата има право да извади изпълнителен лист и ако не  се издължим, да поиска запор на банковите сметки. Затова днес сутринта викам на среща “Инжстрой”, за да търсим решение, обясни разгневено Тотев.

Въпросът  не е в това дали Атанасов е имал право да доплаща или не, а защо е възложил работа без договор, подчерта кметът.