Начало Новини Газпром“ внесе предложения за уреждане на спора си с ЕС

Газпром“ внесе предложения за уреждане на спора си с ЕС

gazprom

„Газпром“ е депозирал предложения до Европейската комисия, за да избегне очакваното предявяване на обвинения в злоупотреба с доминиращо положение, съобщи Антоан Коломбани – говорител на еврокомисаря по конкуренцията. Той обаче се въздържа да оповести детайли около предложенията. Веднага щом това стане се очаква Брюксел да оповести датите на първия кръг преговори между двете страни в спора.

Само преди седмица комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня намекна, че е провел „конструктивна“ среща с Александър Медведев от „Газпром“ и е получил уверенията му, че компанията ще прояви гъвкавост и ще поеме определени задължения, за да се свалят обвиненията на Брюксел. Това идва в отговор на заявление на Алмуня през октомври, че Еврокомисията е готова и ще предяви обвинения срещу газовия гигант.

Според Брюксел, „Газпром“ е в нарушение на антимонополното законодателство на ЕС в Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Ако това бъде доказано, руснаците ще трябва да платят глоба, равна на 10% от годишните й приходи или почти 15 милиарда долара.

Източник: 24chasa.bg