Начало Новини Газовата връзка със Сърбия става обект от национално значение

Газовата връзка със Сърбия става обект от национално значение

газова връзка

Източник: publics.bg

Междусистемната газова връзка между България и Сърбия ще получи статут на обект от национално значение, стана ясно след заседание на Министерския съвет. По този начин проектът по изграждане на съоръжението ще бъде ускорен, тъй като се улесняват административните процедури по получаване на разрешения за строителните дейности, а също така се дава законова възможност за получаване на вещните права за изграждане на връзката.

Газовата връзка между двете страни ще е с обща дължина от 150 км., от които 61.6 км минават през българска територия. Тя ще свързва София – Димитровград (Сърбия) и Ниш (Сърбия). Тръбата ще пренася газ и в двете посоки, а капацитетът й е ще бъде 5.5 хил. куб. м/дневно като минимален обем и 9.5 хил. куб. м/дневно като максимален.

Проектът за изграждането на съоръжението датира от 2005 година, когато между България и Сърбия е подписан меморандум за разбирателство, който да доведе до създаване на благоприятни условия за свързване на двете газопреносни системи. По план междусистемната връзка трябва да бъде въведена в експлоатация през юли 2015 година.

Проектът се подкрепя от Европейската комисия, тъй като дава възможност за диверсификация на източниците на природен газ. Тя е от стратегическо значение за България, тъй като ще даде възможност за транспортиране на суровина от хранилищата в Австрия и Унгария, както и за пренос на каспийски газ.