Начало Новини Гаранцията за санирани блокове ще е поне 5 години

Гаранцията за санирани блокове ще е поне 5 години

sanirane

Източник: trud.bg

Цялостно санираните жилищни сгради все още са единични примери в България. Но вече има случаи, в които хората в такива сгради вече изпитват дефекти от некачествена работа.

Например обитателите на 4-етажна жилищна кооперация на пресечката на софийските улици “Султан тепе” и “Алеко Константинов”, от която наскоро се откърти парче от фасадната мазилка.

Сградата е санирана по демонстрационния проект, финансиран от Организацията за развитие на ООН (ПРООН), и вече кара втора зима.

Ползите са очевидни и живеещите не ги крият. Техните сметки за отопление са паднали наполовина. Но още миналата зима парчета от мазилката на предната фасада паднали. Според една от обитателките – Ива, фирмата, която е полагала топлоизолацията, уж оправила още тогава мазилката, но тази зима тя отново се отчупила.

Хората извикали отново фирмата изпълнител – “Стини”. Оказва се, че на това място има теч, който идва от некачествено направената изолация на покрива, която също е нейно дело. Затова сега се чака зимата да мине и фирмата най-после да отстрани първопричината.

Според условията на демонстрационната програма фирмата изпълнител е длъжна да даде 5 години гаранция за всички видове строителни дейности, които е извършила по санирането. През този период тя отстранява за своя сметка дефектите.

“5 години ще е минималната гаранция и за действащата в момента програма за енергийно обновяване на българските домове”, каза пред “Труд” изпълнителният директор на фирмата проектен мениджър за столицата Цвета Наньова. Задачата на проектния мениджър е да ръководи всички дейности по санирането в града, които се финансират по оперативна програма “Регионално развитие”.

Фирмите изпълнители ще се избират с обществена поръчка за всяка сграда, т.е. ще спечелят онези, които дадат най-ниска цена.

Сред изискванията обаче ще е и 5-годишната гаранция, тъй като срокът, в който европейските институции ще проверяват прилагането на програмата, е 5 години.

Самата гаранция ще се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че обитателите на саниран блок при проблеми ще трябва да се обръщат към ведомството, обясни Наньова.